Προβληματική Παραμένει η Πετρελαιοπαραγωγή στις ΗΠΑ -Τα Αποθέματα στο Χαμηλότερο Επίπεδο των Τελευταίων 41 Ετών

Προβληματική Παραμένει η Πετρελαιοπαραγωγή στις ΗΠΑ -Τα Αποθέματα στο Χαμηλότερο Επίπεδο των Τελευταίων 41 Ετών
energia.gr
Τρι, 30 Σεπτεμβρίου 2008 - 10:53
Ενώ η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη στην χρηματοπιστωτική κρίση των ΗΠΑ, έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός ότι, τρεις εβδομάδες μετά το πέρασμα των τυφώνων Γκούσταβ και Άικ, η πετρελαϊκή παραγωγή στις νότιες πολιτείες δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Ενώ η προσοχή όλου του κόσμου είναι στραμμένη στην χρηματοπιστωτική κρίση των ΗΠΑ, έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός ότι, τρεις εβδομάδες μετά το πέρασμα των τυφώνων Γκούσταβ και Άικ, η πετρελαϊκή παραγωγή στις νότιες πολιτείες δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.

Πολύ μεγαλύτερες από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά είναι οι απώλειες της παραγωγής πετρελαίου στις περιοχές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού που επλήγησαν από τους πρόσφατους τυφώνες. Το πλήγμα για την παραγωγή των ΗΠΑ θεωρείται ισχυρότατο, καθώς την περασμένη Πέμπτη η παραγωγή της περιοχής ανήρχετο μόλις στο 60% της μέσης ημερήσιας παραγωγής των 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 41 ετών, μια και οι διακοπές στην παροχή ρεύματος επιβράδυναν τη λειτουργία των διυλιστηρίων στις περιοχές αυτές .

Παρ’ όλ’ αυτά, οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου δεν υπήρξαν εμφανείς, λόγω της μείωσης της ζήτησης και της επιβράδυνσης στη διεθνή οικονομική ανάπτυξη που προκάλεσε η πρόσφατη κρίση στη Wall Street. Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του αργού κυμάνθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα 108 με 110 δολάρια το βαρέλι, πάνω από τα 88 δολάρια, χαμηλό των τελευταίων 11 μηνών που σημειώθηκε την προπερασμένη εβδομάδα.

Οι απώλειες στην παραγωγή κάνουν πιο σφιχτή την αγορά, συγκρατώντας την πτώση των τιμών που θα προκαλούσε η μείωση της ζήτησης, αν και οι τελευταίες παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από τα 147,27 δολάρια, την υψηλότερη τιμή όλων των εποχών, και η οποία είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο.

«Κανείς δεν είχε προβλέψει την αντισταθμιστική επίδραση του χρηματιστηριακού τυφώνα κατηγορίας 5 που σάρωσε τις αγορές, αναιρώντας τις συνέπειες του Άικ και του Γκούσταβ», δήλωσε ο Lawrence Eagles, επικεφαλής του τμήματος ερευνών εμπορευμάτων της JPMorgan στη Νέα Υόρκη.

Κατά τον Nauman Barakat, αντιπρόεδρο της Macquarie Futures της Νέας Υόρκης, ωστόσο, οι επιπτώσεις από τον Άικ και τον Γκούσταβ υπήρξαν ιδιαίτερα καταστροφικές, παρά τις αρχικές αναφορές. Τα διυλιστήρια της περιοχής, όπου παράγεται το 25 % του πετρελαίου των ΗΠΑ, παρέμειναν κλειστά από την 1η μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου, μετά τη διέλευση και του τυφώνα Άικ. Επιπλέον, κλειστά παραμένουν ακόμα και σήμερα αρκετά διυλιστήρια λόγω διακοπών στην ηλεκτροδότηση ή περιορισμένης παροχής νερού.

Η ποσότητα αργού το οποίο επεξεργάστηκαν κατά την προηγούμενη εβδομάδα τα αμερικανικά διυλιστήρια έπεσε στα 11,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κάτω από το επίπεδο των 11,7 εκατομμυρίων μετά τους τυφώνες Ρίτα και Κατρίνα πριν από τρία χρόνια. Η συνολική απώλεια ετην παραγωγή πετρελαίου υπολογίζεται γύρω στα 30,3 εκατομμύρια.

Το Μεξικό ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι περιέκοψε την παραγωγή του κατά 250.000 βαρέλια ημερησίως, καθώς τα διϋλιστήρια που προμηθεύει στις αμερικανικές ακτές του Κόλπου του Μεξικού βρίσκονται ακόμη εκτός λειτουργίας και δεν δέχονταν παραλαβές φορτίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι τυφώνες έχουν καταστρέψει 52 παράκτιες πλατφόρμες και τέσσερα γεωτρύπανα, ενώ 29 πλατφόρμες και ένα γεωτρύπανο υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές και 33 πλατφόρμες υπέστησαν μέσου μεγέθους ζημιές. Έξι συστήματα αγωγών αερίου υπέστησαν ζημιές, ενώ η συνολική καταγραφή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Οι επιπτώσεις από τους τυφώνες στην άντληση πετρελαίου υπήρξε αισθητή όχι μόνο στην περιοχή του Χιούστον του Τέξας, αλλά σε ολόκληρη την ΝΑ περιοχή των ΗΠΑ. Ελλείψεις παρατηρούνται ακόμη και σε μέρη από που δεν πέρασαν ο Άικ και ο Γκούσταβ, καθώς οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου μετέφεραν πετρέλαιο από άλλες αγορές για να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα για την περίοδο μετά την επιστροφή των κατοίκων των περιοχών που εκκενώθηκαν.

Η ζήτηση στις νότιες πολιτείες, σύμφωνα με τον Juan Kemp, στέλεχος της Shell, είναι τριπλάσια από τη συνηθισμένη. Η Shell προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση εκμισθώνοντας 35 γεννήτριες τις οποίες θα μπορούσε να θέσει σε λειτουργία μέσα σε 24 ώρες, αλλά υπάρχουν ακόμη 50 τοποθεσίες άντλησης της εταιρείας που δεν έχουν ρεύμα.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, το υψηλότερο επίπεδο τιμών πετρελαίου στις ΗΠΑ προσελκύει προϊόντα από την Ευρώπη, συμβάλλοντας στην κάλυψη του κενού. Σύμφωνα, όμως, με την Amy Myers Jaffe, του Rice University του Houston, οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να διατηρούν αποθέματα προϊόντων και όχι μόνο αργού πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που διατηρούν τέτοιου είδους στρατηγικά διέθεσαν μέρος τους στις ΗΠΑ μετά τους τυφώνες Ρίτα και Κατρίνα το 2005.