Περισσότερες από 50 εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη έργων λιθίου στη Χιλή, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της νοτιοαμερικανικής χώρας, Μάριο Μαρσέλ, την Τρίτη, μετά την πρόσκληση της κυβέρνησης για προτάσεις σχετυικά με μια σειρά από αλυκές στις οποίες υπάρχουν κοιτάσματα του εν λόγω μετάλλου, που θεωρείται βασική πρώτη ύλη για τις ηλεκτρικές μπαταρίες

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, 54 εταιρείες από 10 χώρες υπέβαλαν δηλώσεις ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη 88 έργων μέσω μιας δημόσιας διαδικασίας που ξεκίνησε τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκε χθες, Δευτέρα, όπως δήλωσε ο Μαρσέλ σε εκδήλωση στο Σαντιάγο.

Η Χιλή επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της στην παγκόσμια βιομηχανία λιθίου. Η βιομηχανία λιθίου της Χιλής είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά από αυτή της Αυστραλίας, χάρη σε μια σειρά από κρατικά έργα και ιδιωτικές επενδύσεις.


Κρατικοί αξιωματούχοι της χώρας, στα μέσα Απριλίου, ζήτησαν προτάσεις για την έναρξη έργων λιθίου σε περισσότερες από δώδεκα αλυκές που δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί πλήρως, ενώ τα κοιτάσματα άλμης Atacama και Maricunga διατηρούνται υπό κρατικό έλεγχο.

Οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα αναθέσει συμβάσεις λιθίου σε αλυκές όπου είχαν προηγουμένως χορηγηθεί παραχωρήσεις εξόρυξης, κάτι που κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα είδος διπλής ιδιοκτησίας.