Αυστραλία: Η Αντιπολίτευση Ανακοίνωσε Σχέδια για Πυρηνικά Εργοστάσια από το 2035

energia.gr
Τετ, 19 Ιουνίου 2024 - 08:30

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα, τα σχέδια του για την κατασκευή των πρώτων πυρηνικών εργοστασίων ήδη από το 2035, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης για την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια, οι ανεμογεννήτριες και το πράσινο υδρογόνο, δεν

θα λειτουργήσουν. Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι τα μεγάλα κόμματα θα πάνε με διαφορετικές εκλογές στις εκλογές που θα διεξαχθούν εντός του έτους, ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Αυστραλία θα περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τα κόμματα έχουν να πάνε σε εκλογές με τις ίδιες πολιτικές μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2007.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που οι εκλογές θα είναι ένα δημοψήφισμα για την ενέργεια, για την πυρηνική ενέργεια, για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, για το αν θα σβήσουν τα φώτα, για το ποιος έχει μια βιώσιμη πορεία για τη χώρα μας στο μέλλον", δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πίτερ Ντάτον (φωτό) στους δημοσιογράφους.

Επτά κρατικοί αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις των παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε πέντε από τις έξι πολιτείες της Αυστραλίας, δήλωσε ο Ντάτον. Οι δύο πρώτοι από το 2035 έως το 2037 και ο τελευταίος στη δεκαετία του 2040. Το εκτιμώμενο κόστος θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, είπε.

Η σημερινή κεντροαριστερή κυβέρνηση έχει απορρίψει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Αυστραλία ως πολύ ακριβή. Θα είχαν παροπλιστεί πάρα πολλά εργοστάσια άνθρακα πριν η πυρηνική ενέργεια μπορέσει να καλύψει το κενό.

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Κρις Μπόουεν κατηγόρησε το συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα της αντιπολίτευσης ότι εξυπηρετεί τα λόμπι της βιομηχανίας άνθρακα και φυσικού αερίου της Αυστραλίας.

"Δεν είναι πραγματικά μια ανακοίνωση. Γνωρίζουμε ότι ο κ. Ντάτον θέλει να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θέλει να εισαγάγει την πιο ακριβή μορφή ενέργειας που αργεί να κατασκευαστεί", δήλωσε ο Μπόουεν στους δημοσιογράφους.

"Αλλά σήμερα, δεν είδαμε κανένα κόστος, δεν είδαμε κανένα γιγαβάτ, δεν είδαμε καμία λεπτομέρεια. Αυτό είναι ένα αστείο. Είναι ένα σοβαρό αστείο γιατί απειλεί τη μετάβασή μας" από τα ορυκτά καύσιμα, πρόσθεσε ο Μπόουεν.

Το Εργατικό Κόμμα του Μπόουεν ήρθε στην εξουσία στις εκλογές του 2022 υποσχόμενο βαθύτερες περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Αυστραλίας έως το 2030 από ό,τι είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

Η προηγούμενη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος υποσχέθηκε να μειώσει τις εκπομπές κατά 26% έως 28% κάτω από τα επίπεδα του 2005 μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Οι Εργατικοί υποσχέθηκαν μείωση κατά 43% και το Κοινοβούλιο κατοχύρωσε αυτόν τον στόχο με νόμο, δημιουργώντας δυσκολίες για οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση ήθελε να τον μειώσει και προσφέροντας ασφάλεια στους επενδυτές.

Ο Ντάτον απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακοινώσει νέο στόχο για το 2030 πριν από τις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, τα μεγάλα κόμματα έχουν συμφωνήσει σε έναν στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Ο Ντάτον δήλωσε ότι οι Εργατικοί δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν τον στόχο τους για το 2030 με μια πολιτική προς την κατεύθυνση της στήριξης αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος θα χρησιμοποιούσε πυρηνική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και "σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου", δήλωσε ο Ντάτον.

"Θέλω να βεβαιωθώ ότι το αυστραλιανό κοινό καταλαβαίνει σήμερα ότι έχουμε ένα όραμα για τη χώρα μας να παρέχει καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια, φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και συνεπή ηλεκτρική ενέργεια", δήλωσε ο Ντάτον.

Η Αυστραλία ήταν ιστορικά ένας από τους χειρότερους εκπέμποντες αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο σε κατά κεφαλήν βάση, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τα άφθονα αποθέματα φθηνού άνθρακα και φυσικού αερίου.