Οι ετήσιες παγκόσμιες ηλιακές εγκαταστάσεις αυξήθηκαν κατά 87% το 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με 447GW νέας ισχύος. Τα στοιχεία, που παρέχονται από την ετήσια έκθεση της SolarPower Europe Global Market Outlook for Solar Power 2024-2028, αποκαλύπτουν ότι η συνολική ηλιακή ισχύς στον κόσμο είναι κοντά στο 1,6TW, με 

τη σωρευτική παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ να είναι πιθανό να φτάσει τα 2TW μέχρι το τέλος του 2024, αφού έφτασε το 1TW το 2022. Μέχρι το 2028, ο κόσμος θα μπορούσε να εγκαθιστά 1TW ηλιακής ενέργειας ετησίως αλλά πρέπει να ξεκλειδωθεί η χρηματοδότηση και η ευελιξία του ενεργειακού συστήματος. Η έκθεση εκτιμά ότι απαιτούνται 11,8 δισ. ευρώ (12 δισ. δολάρια) για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος του τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Οι ετήσιες προοπτικές της SolarPower Europe για την παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας 2024-2028 αποκαλύπτουν ρυθμούς ανάπτυξης που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία, από το 2010, όταν η παγκόσμια αγορά ηλιακής ενέργειας ήταν μόνο το 4% της σημερινής.

Η ηλιακή ενέργεια συνεχίζει να ανεβαίνει στα ύψη μεταξύ των συναδέλφων της που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εγκαθιστώντας το 78% της συνολικής ανανεώσιμης ενέργειας που θα εγκατασταθεί σε όλο τον κόσμο το 2023.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στην έκθεση IEA World Energy Investment (WEI) 2024, η οποία καταδεικνύει ότι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά το 2023 ξεπερνούν όλες τις άλλες πηγές ενέργειας μαζί.

Η Walburga Hemetsberger, Διευθύνουσα Σύμβουλος της SolarPower Europe, δήλωσε: "Η ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη είναι μια από τις σημαντικότερες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στην Γηραιά Ηπειρο: "Ο κόσμος έχει εισέλθει πραγματικά στην ηλιακή εποχή του.

"Ο ουρανός δεν είναι πλέον το όριο. Το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ηλιακή ενέργεια θα καθοριστεί από την ισότιμη παγκόσμια πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την πολιτική βούληση να παρασχεθούν ευέλικτα ενεργειακά συστήματα κατάλληλα για την πραγματικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας".

Οι 10 κορυφαίες αγορές αντιπροσωπεύουν το 80% των παγκόσμιων ηλιακών εγκαταστάσεων το 2023, με τις προηγμένες οικονομίες να κατέχουν δυσανάλογα μεγάλη θέση στην κορυφή.

Ενώ ο αριθμός των προηγμένων ηλιακών αγορών - που εγκαθιστούν τουλάχιστον 1GW ετησίως - αυξήθηκε το 2023 και έφτασε τις 31 χώρες (από 28 το 2022), ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τις αναδυόμενες οικονομίες.

Ο Michael Schmela, Διευθυντής του τμήματος Market Intelligence της SolarPower Europe, πρόσθεσε: "Μέχρι το 2028, θα μπορούσαμε να εγκαθιστούμε περισσότερα από 1TW ηλιακής ενέργειας ετησίως.

"Το ζητούμενο τώρα είναι να τεθούν στόχοι που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να αντιμετωπιστούν οι γνωστές προκλήσεις - αδειοδότηση, κανονισμοί που επιτρέπουν κερδοφόρα επιχειρηματικά μοντέλα και το νέο σύνορο - ευελιξία του συστήματος, μέσω τεράστιων ποσοτήτων χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών.

"Ο τομέας είναι έτοιμος να προσφέρει το απεξαρτημένο από τις ανθρακούχες εκπομπές ενεργειακό σύστημα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αφυπνιστούν για τη λύση για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια που βρίσκεται στο κατώφλι τους".

Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Κίνα θα καθορίσει τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας, αν και συνεχίζει να είναι μια από τις πιο δυναμικές και δύσκολα προβλέψιμες αγορές.

Μόνο το 2023, η Κίνα εγκατέστησε το 57% της παγκόσμιας δυναμικότητας - 253 GW - που ισοδυναμεί με τα επίπεδα που εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως το 2022.

"Από την πλευρά της κατασκευής, η μαζική αύξηση της δυναμικότητας οδήγησε σε κατάρρευση των τιμών των ηλιακών πάνελ κατά περίπου 50% πέρυσι και σε μια αυξανόμενη ενοποίηση της βιομηχανίας κατασκευής ηλιακών πάνελ στη χώρα.

Η Sonia Dunlop, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηλιακής Ενέργειας, δήλωσε: "Η Κίνα συνεχίζει να καθορίζει το ρυθμό της παγκόσμιας ηλιακής μετάβασης. Αλλά για να διατηρήσουμε τον 1,5°C ζωντανό, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμείνουμε ενωμένοι ως κλάδος. Καμία χώρα ή εταιρεία δεν μπορεί να επιτύχει αυτό το στόχο μόνη της. Πρέπει να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε νέες αγορές με ανεκμετάλλευτο δυναμικό, να δημιουργήσουμε δίκαιες και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού και να διοχετεύσουμε τεράστια ποσά χρηματοδότησης για την ηλιακή ενέργεια ώστε να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης".