Eni: Επιλέγει Συμβούλους για να Πουλήσει Μερίδιο € 1 δισ. στην Ακτή Ελεφαντοστού

Eni: Επιλέγει Συμβούλους για να Πουλήσει Μερίδιο € 1 δισ. στην Ακτή Ελεφαντοστού
energia.gr
Τετ, 19 Ιουνίου 2024 - 12:30

Η ιταλική Eni σχεδιάζει να πουλήσει μερίδιο των δραστηριοτήτων της στην Ακτή Ελεφαντοστού σε μια πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να αξίζει περίπου 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος. Η πετρελαϊκή εταιρεία συνεργάζεται με συμβούλους, συμπεριλαμβανομένης της Standard Chartered Plc, για την πιθανή πώληση μεριδίου, δήλωσαν πηγές 

που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές, μεταδίδει το Bloombeg. Η Eni θα μπορούσε να πουλήσει έως και το 30% της επιχείρησης και προσελκύει το ενδιαφέρον παραγόντων του κλάδου στην Ασία, είπαν οι ίδιες πηγές.

Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και η Eni εξακολουθεί να αξιολογεί το μέγεθος του μεριδίου που μπορεί να πωληθεί, σύμφωνα με τους ανθρώπους. Εκπρόσωποι της Eni και της Standard Chartered αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Μια πιθανή πώληση μεριδίου θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της ευρύτερης τετραετούς στρατηγικής της Eni, η οποία στοχεύει στην άντληση περίπου 8 δισ. ευρώ από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Ο διευθύνων σύμβουλος Claudio Descalzi επιδιώκει το λεγόμενο δορυφορικό μοντέλο - διαχωρίζοντας τμήματα και συνεργαζόμενος με εξωτερικούς επενδυτές, με στόχο τελικά την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο. Η Eni το έκανε αυτό με τη μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Plenitude και σχεδιάζει το ίδιο για τον βραχίονα βιοδιύλισης και κινητικότητας Enilive.

Οι μετοχές της Eni έχουν πέσει περίπου 10% μέχρι στιγμής φέτος, αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 49 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δραστηριότητες της Eni στην Ακτή Ελεφαντοστού περιλαμβάνουν το Baleine, ένα υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανακάλυψη υδρογονανθράκων που έχει γίνει ποτέ στην αφρικανική χώρα. Η Eni ξεκίνησε την παραγωγή στο Baleine τον Αύγουστο, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος, το οποίο έχει αναβαθμίσει το κύρος της Ακτής Ελεφαντοστού ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου.