Ακλόνητοι έμειναν 3 υπουργοί  -από τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα – οι οποίοι ανήκουν σε παραγωγικά υπουργεία και έχουν άμεση σχέση με την οικονομία, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ

Στη θέση του παρέμεινε τελικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, αν και είχαν υπάρξει πληροφορίες που ανέφεραν το ενδεχόμενο αντικατάστασής του από τον επίσης παραμένοντα υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρο  Σκυλακάκη. Αυτό δείχνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί το ίδιο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, επιζητώντας κάποιες διορθωτικές κινήσεις, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της οποίας το εύρος θα γνωστοποιηθεί κατά την 21η Ιουνίου, οπότε και η Κομισιόν θα πραγματοποιήσει τις ανακοινώσεις για τον αποκαλούμενο «κόφτη δαπανών», ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2025.

Στο «τιμόνι» του Ταμείου Ανάκαμψης θα παραμένει και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος ελέγχει τη ροή της χρηματοδότησης του ταμείου. Παράλληλα, επικεφαλής του «Ταμείου» του κράτους, ήτοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα είναι και ο Θάνος Πετραλιάς, ο οποίςο σε συνεργασία με τον κ. Χατζηδάκη θα συνδράμει στη διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας και στην κατάρτιση των επόμενων 4 προϋπολογισμών (2025-2028 βάσει των νέων δημοσιονομικών κανόνων), η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Η αλλαγή Θεοχάρη

Η μόνη αλλαγή αφορούσε την αντικατάσταση του κ. Χάρη Θεοχάρη από τον κ. Χρίστο Δήμα, στη θέση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ως φαίνεται, κάποιος έπρεπε να «πληρώσει» την τεκμαρτή φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, αν και αυτό αποτελούσε κεντρική πολιτική, η οποία μάλιστα δρομολογείτο ήδη από την πρώτη κυβερνητική θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι του τέως υφυπουργού ανέφεραν στον ΟΤ ότι η αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα δεν οφειλόταν σε αυτό, όπως ενημερώθηκε ο ίδιος αρμοδίως.

Τα «καυτά» θέματα για Σκυλακάκη και Σταϊκούρα

Τα «καυτά» θέματα της ενεργειακής πολιτικής και τα περιβαλλοντικά θα συνεχίσει να διαχειρίζεται ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, όπως προαναφέρθηκε, ο οποίος καλείται να λύσει τους γόρδιους δεσμούς με τις περικοπές των ΑΠΕ και το «μπόνους» δόμησης κτιρίων.

Επικεφαλής του σχεδιασμού των υποδομών και των έργων (παραχωρήσεις οδών, έργα μέσω ΣΔΙΤ) της χώρας παρέμεινε και ο κ. Σταϊκούρας. Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, έσπευσε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την παραμονή του με δημόσια δήλωσή του, κάτι το οποίο δε συνηθίζεται.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε ότι «Τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο, από κοινού με την κα. Αλεξοπούλου και τον κ. Ταχιάο, καταφέραμε να προχωρήσουμε σημαντικά έργα και μεταρρυθμίσεις, στους κλάδους των Υποδομών και των Μεταφορών».

Αξίζει να σημειωθεί πως η κα Αλεξοπούλου αντικαταστάθηκε από τον κ. Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος θα είναι υφυπουργός.

(από ot.gr)