Northvolt: Ανακρούει ...Πρύμναν για τα Σχέδια Κατασκευής Γιγα-Εργοστασίου Κατασκευής Μπαταριών Λιθίου;

Northvolt: Ανακρούει ...Πρύμναν για τα Σχέδια Κατασκευής Γιγα-Εργοστασίου Κατασκευής Μπαταριών Λιθίου;
energia.gr
Τετ, 19 Ιουνίου 2024 - 19:51

Προς επανεξέταση βαίνουν τα σχέδια της σουηδικής εταιρείας παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου, Northvolt, για την δημιουργία ενός νέου, γιγαντιαίου, εργοστασίου στο Borlange στην κεντρική Σουηδία. Ωστόσο, η ίδια η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει λάβει καμία απόφαση, μετά από δημοσίευμα εφημερίδας που ανέφερε ότι ακυρώνει το έργο

Η σουηδική επιχειρηματική εφημερίδα Dagens Industri επικαλείται δημοτικό αξιωματούχο.

Από την πλευρά της, η Northvolt ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι διεξάγει στρατηγική αναθεώρηση του χώρου και συνομιλεί με πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένου του δήμου. «Ωστόσο, αυτή η συζήτηση είναι ακόμη σε εξέλιξη, οπότε θα επανέλθουμε με περαιτέρω σχόλια όταν ληφθεί κάποια απόφαση», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε επεκτάσεις μεγάλης κλίμακας και στη Σουηδία, τη Γερμανία και τον Καναδά με βάση τη ζήτηση των πελατών και των επενδυτών μας», είπε.

Η Northvolt είχε ανακοινώσει το 2022 ότι είχε συμφωνήσει να αγοράσει ένα παλιό εργοστάσιο χαρτιού στο Borlange, το οποίο και θα μετέτρεπε σε ένα νέο γιγα-εργοστάσιο με δυνητική ετήσια παραγωγική ικανότητα πάνω από 100 γιγαβατώρες (GWh) καθοδικού υλικού, όπου θα απασχολούσε έως και 1.000 άτομα.

Η εταιρεία εκείνη την εποχή είχε ανακοινώσει ότι το εργοστάσιο επρόκειτο να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εκτέλεση παραγγελιών άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από βασικούς πελάτες της και ότι το πρώτο μέρος των εργασιών κατασκευής θα ξεκινούσε στα τέλη του 2024. Η εταιρεία διαθέτει ένα εργοστάσιο μπαταριών σε λειτουργία στη βόρεια Σουηδία, ένα άλλο υπό κατασκευή στη Γερμανία και σχεδιάζει επίσης ένα νέο εργοστάσιο στον Καναδά.