Η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξαιρουμένων των υδροηλεκτρικών, αυξήθηκε κατά 13% σε ένα παγκόσμιο ρεκόρ 4.748TWh το 2023, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας (EI) και των συν-συγγραφέων KPMG και Kearney. Η αύξηση αυτή οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια και αντιπροσωπεύει το 74% του συνόλου της καθαρής πρόσθετης παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας

σύμφωνα με τη Στατιστική Επισκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας, η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά πλήρη παγκόσμια ενεργειακά δεδομένα για το 2023.

Ως μερίδιο της χρήσης πρωτογενούς ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (εξαιρουμένων των υδροηλεκτρικών) ήταν στο 8%, ή 15% συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών, διαπιστώθηκε.

Επιπλέον, η Κίνα πρόσθεσε το 55% του συνόλου των προσθηκών παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2023 - περισσότερο από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί.

Επίσης, σύμφωνα με την ανάλυση, ξεπέρασε για πρώτη φορά την Ευρώπη σε επίπεδο ενέργειας ανά κάτοικο.

Συνολικά, η παγκόσμια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας συνολικά ήταν σε απόλυτο υψηλό ρεκόρ, αυξημένη κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 620 Εξατζάουλ (EJ).

Η παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων έφτασε επίσης σε υψηλό ρεκόρ, αυξημένη κατά 1,5% στα 505 EJ (με κινητήρια δύναμη τον άνθρακα που αυξήθηκε κατά 1,6%, το πετρέλαιο που αυξήθηκε κατά 2% και ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ το φυσικό αέριο παρέμεινε αμετάβλητο).

Ως μερίδιο του συνολικού μίγματος διαμορφώθηκε στο 81,5%, οριακά μειωμένο από το 82% πέρυσι.

Οι εκπομπές από την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 2%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 40 γιγατόνους CO2.

Η πρόεδρος της EI, Juliet Davenport, δήλωσε: "Η κατανάλωση ενέργειας από τον τομέα της ενέργειας είναι πολύ σημαντική: "Η ενέργεια έχει κεντρικό ρόλο στην ανθρώπινη πρόοδο.

"Είναι επίσης πλέον κεντρικής σημασίας για την ίδια την επιβίωσή μας. Με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να πλησιάζει κατά μέσο όρο τον 1,5°C, το 2023 ήταν το θερμότερο έτος από τότε που άρχισαν οι καταγραφές και οι όλο και πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έγιναν αισθητές σε όλες τις ηπείρους.

"Στη φετινή στατιστική επισκόπηση του έτους, αναφερόμαστε σε ένα ακόμη έτος υψηλών τιμών στον κόσμο μας που διψάει για ενέργεια.

"Το 2023 σημειώθηκε ρεκόρ κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων και ρεκόρ εκπομπών από την ενέργεια, αλλά και ρεκόρ παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με κινητήρια δύναμη την ολοένα και πιο ανταγωνιστική αιολική και ηλιακή ενέργεια".