Απειλές και Κατά της Κύπρου Από τη Χεζμπολάχ - Χριστοδουλίδης: «Δεν Εμπλεκόμαστε με Κανένα Τρόπο στις Πολεμικές Συρράξεις»

Απειλές και Κατά της Κύπρου Από τη Χεζμπολάχ -  Χριστοδουλίδης: «Δεν Εμπλεκόμαστε με Κανένα Τρόπο στις Πολεμικές Συρράξεις»
energia.gr
Πεμ, 20 Ιουνίου 2024 - 14:48

Για πόλεμο «χωρίς κανόνες και χωρίς όρια» προειδοποίησε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, εάν διευρυνθεί η σύγκρουσή της με το Ισραήλ. Μάλιστα, στο χθεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Νασράλα απείλησε για πρώτη φορά την Κύπρο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα θεωρούσε τη Μεγαλόνησο «μέρος του πολέμου» εάν επέτρεπε στο Ισραήλ να συνεχίσει να χρησιμοποιεί κυπριακά αεροδρόμια και βάσεις για στρατιωτικές ασκήσεις

Ωστόσο, σήμερα ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις».

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα, η οποία δρα στο Λίβανο, και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο. Η ομιλία έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι φόβοι για έκρηξη πολέμου σε πλήρη έκταση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Η πολεμική ρητορική κλιμακώνεται ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τη λιβανική μαχητική ομάδα αυτή την εβδομάδα να εκδίδει βίντεο από τοποθεσίες στο Ισραήλ που ελήφθησαν από drone. Οι διασυνοριακές συγκρούσεις εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες στο Ισραήλ, μετά το θάνατο ενός από τους ανώτερους διοικητές της σε αεροπορική επιδρομή.

Ο Νασράλα δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει «πληροφορίες ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί εκπαίδευση στην Κύπρο και στα κυπριακά αεροδρόμια» και ότι ζήτησε από Λιβανέζους αξιωματούχους να συζητήσουν το θέμα με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την επίσκεψή του στη μεσανατολική χώρα τον περασμένο μήνα. «Εάν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει [κυπριακές] αεροπορικές βάσεις για να χτυπήσει τον Λίβανο, [η Κύπρος] θα συρθεί στον πόλεμο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, μεταξύ άλλων το 2023, με την Κύπρο, η οποία βρίσκεται απέναντι από τον Λίβανο. Η συμφωνία περιελάμβανε επίσης την Ελλάδα εκαι είχε στόχο να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία.

«Η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να προσέχει ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει γίνει μέρος του πολέμου», είπε ο Νασράλα στο χθεσινό του διάγγελμα.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέρριψε τους ισχυρισμούς Νασράλα και τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του «δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση στις εχθροπραξίες», προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι μέρος της «λύσης» καθώς ο ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αμάλθεια», ξεκινά από το λιμάνι της Λάρνακας.

Χριστοδουλίδης: «Μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος η Κυπριακή Δημοκρατία»

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος του προβλήματος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης. Και ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», επεσήμανε.

Και επανέλαβε πως η Κύπρος, η χώρα μας, δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος.

«Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης», συμπλήρωσε.

«Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράν»

Σύμφωνα με το κυπριακό philenews, ερωτηθείς αν υπάρχει ακόμα δίαυλος επικοινωνίας είτε με τη Χεζμπολάχ είτε με την κυβέρνηση του Λιβάνου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «φυσικά υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράν». Πρόσθεσε, πως αυτό γίνεται μέσω της διπλωματικής οδού.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις του Χασάν Νασράλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, απάντησε ότι «δεν είναι ευχάριστες οι δηλώσεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις» κάτι που «σε καμία απολύτως περίπτωση» δεν ισχύει, όπως ξεκαθάρισε.

Νασράλα: «Δεν θέλουμε ολοκληρωτικό πόλεμο» με το Ισραήλ, αλλά...

Στο διάγγελμά του, ο Νασράλα ανέφερε επίσης ότι ενώ «δεν θέλουμε ολοκληρωτικό πόλεμο» με το Ισραήλ, η ομάδα του διαθέτει περισσότερες από αρκετές δυνατότητες για να διατηρήσει μια ευρύτερη αντιπαράθεση με τον νότιο γείτονά της. «Αφήστε το Ισραήλ να μας περιμένει από ξηρά, αέρα και θάλασσα σε περίπτωση μεγαλύτερου πολέμου», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Χασάν Νασράλα επανέλαβε ότι η προϋπόθεση της Χεζμπολάχ για παύση των εχθροπραξιών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ είναι η ειρήνη στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας. «Μια κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη απαιτεί ένα πράγμα: τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα», είπε ο Νασράλα, αναφερόμενος στις περιφερειακές εχθροπραξίες που ξέσπασαν μετά τη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την επίθεση αντιποίνων του Ισραήλ στη Γάζα.

«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Γάζα και είμαστε έτοιμοι για τα πάντα».

Τα σχόλια έρχονται μια ημέρα αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανώτεροι αξιωματικοί ενέκριναν «επιχειρησιακά σχέδια για μια επίθεση στον Λίβανο». Παρά τις εντεινόμενες ανταλλαγές επιθέσεων, οι οποίες έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές των συνόρων, προκαλώντας θύματα στον Λίβανο και το Ισραήλ, οι δύο πλευρές δεν έχουν παρασυρθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ ηγούνται μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Amos Hochstein να επισκέπτεται και τις δύο χώρες αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν στρατιωτική δράση ελλείψει διπλωματικής λύσης.

Ο ισραηλινός στρατός την Τρίτη ανακοίνωσε ότι, εκτός από την έγκριση των σχεδίων για επίθεση, οι αξιωματικοί έχουν λάβει αποφάσεις για «αύξηση της ετοιμότητας των στρατευμάτων στο πεδίο». Αυτή η ανακοίνωση ήρθε αφότου η Χεζμπολάχ, ένας από τους πιο βαριά οπλισμένους μη κρατικούς παράγοντες του κόσμου, δημοσίευσε την Τρίτη ένα βίντεο εννέα λεπτών με πλάνα που ισχυρίζεται ότι συγκέντρωσε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης σε περιοχές του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού στην πόλη Χάιφα στο βόρεια της χώρας. Εκτός από τις απόψεις του λιμανιού, το οποίο βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Λιβάνου, τα αχρονολόγητα πλάνα περιλάμβαναν, όπως είπε η Χεζμπολάχ. εικόνες άλλων στρατιωτικών υποδομών.

Η Χεζμπολάχ, η οποία ελέγχει τον νότιο Λίβανο, είναι η πιο ισχυρή πολιτική και στρατιωτική δύναμη της χώρας.

Στην ομιλία του σήμερα, Τετάρτη, ο Νασράλα ανέφερε ότι τα πλάνα από drone ήταν «απόδειξη ότι έχουμε τις δυνατότητες» να στοχεύσουμε οπουδήποτε στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ του είχε συγκεντρώσει πολύωρα πλάνα και ότι διαθέτει «πολλά ακόμη drones».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι το Ισραήλ «προετοιμάζεται για κάθε σενάριο» αφού είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της βόρειας διοίκησης του στρατού την Τετάρτη. «Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η Χεζμπολάχ ξεκίνησε έναν πόλεμο εναντίον μας στις 8 Οκτωβρίου, μια μέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, και έκτοτε, δεν έχει σταματήσει [να επιτίθεται στο Ισραήλ]», είπε ο Γκάλαντ. «Έχουμε υποχρέωση να αλλάξουμε την κατάσταση στο βορρά και να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των πολιτών μας στα σπίτια τους».