Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να κορυφωθούν αυτό το καλοκαίρι, με την πορεία τους να στρέφεται προς μια απότομη πτώση το 2025, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi. «Ουσιαστικά πιστεύουμε ότι... τα παγκόσμια αποθέματα θα αυξηθούν πολύ 

το επόμενο έτος», δήλωσε ο Eric Lee, αναλυτής παγκόσμιας ενεργειακής στρατηγικής της Citi, στο Yahoo Finance αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, το αμερικανικό WTI σημείωσε ελαφρά άνοδο ξεπερνώντας τα 82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent, η διεθνής τιμή αναφοράς, ξεπέρασε ελαφρώς τα 85 δολάρια το βαρέλι.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια μικρή τάση [όσον αφορά την προσφορά] κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επομένως βλέπουμε τις τιμές να παραμένουν στα 80 με 85 δολ. το βαρέλι για λίγο περισσότερο. Αλλά καθώς κοιτάμε από το δεύτερο εξάμηνο του έτους ως το 2025, βλέπουμε πραγματικά τις αγορές να πέφτουν πολύ περισσότερο», δήλωσε ο Lee.

Ο αναλυτής της Citi προβλέπει ότι το Brent θα αρχίσει να πέφτει στην περιοχή των 70 δολ. το βαρέλι αργότερα φέτος και στην περιοχή των 60 δολ. το βαρέλι το 2025.

Η πρόβλεψή του έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία ο ΟΠΕΚ+ έχει δηλώσει ότι θέλει να ξεκινήσει σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών περικοπών παραγωγής. Το καρτέλ αντιμετωπίζει πιέσεις από τις χώρες μέλη να καταργήσουν τις μειώσεις ώστε να αποφευχθεί η απώλεια μεριδίου αγοράς.

«Στο βασικό μας σενάριο, θα έχουμε παγκόσμια αύξηση αποθεμάτων πετρελαίου κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια το επόμενο έτος μετά από μια σχεδόν ισορροπημένη αγορά φέτος», δήλωσε ο Lee. «Νομίζω ότι όταν το βλέπει αυτό η αγορά, αυτό προκαλεί πτώση στην τιμή».

Ο Lee προβλέπει επίσης ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου «θα συνεχίσει να επιβραδύνεται» εν μέρει λόγω της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση. «Η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να αυξάνεται με όλο και βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το ΑΕΠ και στην πραγματικότητα να κορυφωθεί πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας», σύμφωνα με τον αναλυτή του χρηματοπιστωτικού οίκου.

Από τη δική τους πλευρά, οι αναλυτές στρατηγικής της JPMorgan βλέπουν το Brent να κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 75 δολάρια το επόμενο έτος, πολύ πιο χαμηλά από τα εφετινά επίπεδα των 83 δολαρίων. «Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου πιθανότατα θα επιβραδυνθεί από 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως εφέτος σε 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2025 καθώς η τελευταία φάση της ανάκαμψης μετά την πανδημία ολοκληρώνεται και η ενεργειακή αποδοτικότητα και ο διευρυνόμενος στόλος ηλεκτρικών οχημάτων κερδίζουν έδαφος», δήλωσε η Natasha Kaneva, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής παγκόσμιων εμπορευμάτων της JPMorgan, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα.

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs προβλέπει ότι το Brent θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 84 δολάρια εφέτος μετά από μια συμπίεση της προσφοράς αυτό το καλοκαίρι. Οι αναλυτές της εταιρείας προβλέπουν ότι το διεθνές σημείο αναφοράς θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 82 δολάρια το 2025.