Σε δοκιμαστική λειτουργία αναμένεται να τεθεί κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που κατασκευάζουν η Motor Oil και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή. Εφόσον όλα πάνε καλά, η νέα μονάδα θα ενταχθεί στο εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» όπως είναι η εμπορική ονομασία της, που κόστισε 375 εκατ. ευρώ και έχει ισχύ 

877 MW είναι η δεύτερη ανάλογη που λειτουργεί με φυσικό αέριο στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω απομάκρυνση από τον λιγνίτη, και θα παρέχει ευελιξία στην απορρόφηση της αυξανόμενης παραγωγής από ΑΠΕ. 

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής βρίσκεται στους χώρους της ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής και είναι εξοπλισμένος με τον έναν από τους πιο εξελιγμένους αεριοστροβίλους της Siemens, γεγονός που τον κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων διεθνώς, αφού η απόδοσή του υπερβαίνει το 64%.

Η πρώτη μονάδα που εντάχθηκε στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής είναι εκείνη της Metlen (πρώην Mitilineos) που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και διαθέτει ισχύ της τάξης των 826 MW, ενώ έως το τέλος του 2025 προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει και η μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Αλεξανδρούπολης, ισχύος 840 MW, που αναπτύσσουν από κοινού η ΔΕΗ, με την ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Damco Energy, της οποίας το επενδυτικό κόστος ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι τα νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που θεωρείται πιο φιλικό για το περιβάλλον καύσιμο αντικαθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες που ολοκληρώνουν, σταδιακά, τη λειτουργία τους. Πιο συγκεκριμένα σε λειτουργία παραμένουν ακόμη σταθμοί συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.600 MW, σύμφωνα με την ΔΕΗ, οι οποίοι προβλέπεται να κλείσουν οριστικά από το 2026.