Στα 91,4 δισ. δολάρια ανήλθαν το 2023 οι δαπάνες για πυρηνικά συστήματα άμυνας από τις κορυφαίες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, που αποτελεί νέο ρεκόρ στα χρονικά και αντιστοιχεί σε αύξηση 13,4% από τις δαπάνες τους το 202, αναφέρει η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN).  

 

Στην πέμπτη κατά σειρά ετήσια έκθεσή της για το παγκόσμιο εμπόριο πυρηνικών όπλων, η ICAN σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις δαπάνες τους στον τομέα κατά 18% στα 51,5 δισ. δολάρια που αποτελεί νέο ρεκόρ, με την Κίνα και τη Ρωσία να έπονται με δαπάνες 11,9 δισ. δολάρια και 8,3 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Η Βρετανία κατατάχθηκε στην τέταρτη θέση για το περασμένο έτος, με δαπάνες 8,1 δισ. δολαρίων, ενώ οι αντίστοιχες της Γαλλίας έφθασαν σε 6,1 δισ. δολάρια.  

Πιο χαμηλά στον κατάλογο, βρίσκουμε την Ινδία που δαπάνησε 2,7 δισ. δολάρια για την πυρηνική της άμυνα, ενώ Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα δαπάνησαν περίπου 1 δισ. δολάρια εκάστη. Όπως αναφέρει η ICAN το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών κατευθύνθηκε στον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών συστημάτων και όπλων παλαιότερης τεχνολογίας, αν και ορισμένα από αυτά τα έθνη δαπάνησαν χρήματα για να επεκτείνουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο.  

«Η επιτάχυνση των δαπανών για αυτά τα απάνθρωπα και καταστροφικά όπλα τα τελευταία πέντε χρόνια δεν βελτιώνει την παγκόσμια ασφάλεια, αλλά αποτελεί παγκόσμια απειλή», κατήγγειλε ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.  

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα έχουν εν εξελίξει συμβάσεις με εταιρείες για την παραγωγή πυρηνικών όπλων συνολικής αξίας τουλάχιστον 387 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις συνεχίζονται μέχρι το 2040. Το 2023, οι εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή πυρηνικών όπλων κέρδισαν νέα συμβόλαια αξίας πλησίον των 7,9 δισ. δολαρίων!

Η ICAN υπολογίζει ότι πέντε χρόνια δαπανών για πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να θρέψουν για το υπόλοιπο της ζωής τους 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που σήμερα αντιμετωπίζουν συνθήκες λιμού!  

Αντίθετη γνώμη έχουν οι κορυφαίες 20 εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού οι οποίες φέρονται να αποκόμισαν έσοδα ύψους 31 δισ. δολαρίων το 2023.

Στην ίδια έκθεση αποκαλύπτεται ακόμη ότι παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις αύξησαν τις δαπάνες κατά 34% τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.  

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στις ΗΠΑ που συνεχίζουν να παρέχουν ισχυρή στήριξη στον πυρηνικό τομέα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι μετοχές εταιρειών παραγωγής ουρανίου, όπως η Cameco και η Denison Mines πραγματοποίησαν άλμα αμέσως μετά την είδηση ότι ο Λευκός Οίκος θα ζητήσει από τις εταιρείες να υποβάλουν προσφορές για συμβόλαια ύψους μέχρι 3,4 δισ. δολαρίων για την παραγωγή καυσίμων πυρηνικών αντιδραστήρων.