“Ναι” Από το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στον Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης – Αντιδρά η COPA-COGECA

“Ναι” Από το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στον Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης – Αντιδρά η COPA-COGECA
energia.gr
Παρ, 21 Ιουνίου 2024 - 17:28

Πριν μερικές ημέρες, το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ ενέκρινε τον αμφιλεγόμενο κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης. Με ανακοίνωσή του, η COPA-COGECA, η ένωση των δύο μεγάλων αγροτικών οργανώσεων-ομπρέλα και η ισχυρότερη ομάδα συμφερόντων για τους Ευρωπαίους αγρότες, τονίζει ότι, με την έγκριση του νέου κανονισμού, χάθηκε η ευκαιρία να καταστεί εφαρμόσιμος σε ρεαλιστική βάση

ενώ εκτιμά ότι η βιασύνη που και η προχειρότητα που τον χαρακτηρίζει θα προκαλέσει νομικές μάχες σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με το μέλλον να είναι ασαφές πώς και πότε θα εφαρμοστεί.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του νέου κανονισμού είναι η θέσπιση μέτρων για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050. Μάλιστα, θέτει συγκεκριμένους, νομικά δεσμευτικούς στόχους και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση της φύσης σε καθένα από τα απαριθμούμενα οικοσυστήματα -από τα χερσαία έως τα θαλάσσια, τα γλυκά ύδατα και τα αστικά οικοσυστήματα.

Ο κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης αποσκοπεί στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, ενώ οι εμπνευστές του θεωρούν ότι θα βοηθήσει την ΕΕ να εκπληρώσει τις διεθνείς περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις και να αποκαταστήσει την ευρωπαϊκή φύση.

Σύμφωνα με τις Copa-Cogeca, χάθηκε η ευκαιρία να γίνει ο νόμος εφαρμόσιμος σε ρεαλιστική βάση, καθώς η βιασύνη που και η προχειρότητα που τον περιβάλλει θα προκαλέσει νομικές μάχες σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με το μέλλον να είναι ασαφές πώς και πότε θα εφαρμοστεί.

Όπως μεταδίδει το agronews.gr, η ανακοίνωση των Copa-Cogeca έχει ως εξής:

“Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ψήφισε για την έγκριση του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης (NRL), με την ελάχιστη δυνατή πλειοψηφία, που ορίστηκε από τις μεμονωμένες φωνές των υπουργών και όχι από τις θέσεις των εθνικών κυβερνήσεων! Αυτή η πορεία, που απορρέει από μια λανθασμένη πρόταση, θα προκαλέσει νομικές μάχες σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με το μέλλον να είναι ασαφές πώς και πότε θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος.

Από την αρχή, αυτός ο φάκελος ήταν αμφιλεγόμενος με μια πλήρη απόρριψη διαδοχικά από τις Επιτροπές Αλιείας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και μια θέση Γενικής Προσέγγισης όπου η χώρα της Προεδρίας που την έγραψε, ψήφισε να την απορρίψει.

Πέρα από την πολιτική ρητορική, το ζήτημα της έλλειψης σαφούς και συνεπούς χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ παραμένει αναπάντητο, εξηγώντας εν μέρει τη μεγάλη αμηχανία και την αδιάκοπη βιασύνη που περιβάλλει αυτόν τον νόμο. Από αυτή την άποψη, χάσαμε σήμερα το πρωί (17/6) τη μοναδική ευκαιρία να κάνουμε αυτό το κείμενο εφαρμόσιμο και αποδεκτό επί τόπου. Μια δεύτερη ανάγνωση θα μπορούσε να είχε κάνει αυτόν τον νόμο πιο ρεαλιστικό!

Αυτό έρχεται μόλις εβδομάδες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, στις οποίες η γεωργία έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στη συζήτηση, αυτό θα είναι το πρώτο σημάδι στους αγρότες και τους ιδιοκτήτες δασών για τις προθέσεις των εθνικών τους κυβερνήσεων και της επόμενης Επιτροπής”.

Οι χώρες-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον κανονισμό τον περασμένο Νοέμβριο, στη συνέχεια όμως κάποιες κυβερνήσεις εξέφρασαν διαφωνίες, μετά και τις διαδηλώσεις των αγροτών κατά του κόστους των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Κατά του νόμου ψήφισαν την Δευτέρα η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πολωνία, ενώ το Βέλγιο απείχε.

Ο κανονισμός σχεδιαζόταν αρχικά να εγκριθεί τον Μάρτιο, όμως η ψηφοφορία αναβλήθηκε όταν η Ουγγαρία απέσυρε αιφνιδιαστικά τη στήριξή της και το μέτρο δεν είχε πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία.