Συμφωνία Μεταξύ της Enel και της F2I για την Ανάπτυξη Έργων Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου στην Ιταλία

Συμφωνία Μεταξύ της Enel και της F2I για την Ανάπτυξη Έργων Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου στην Ιταλία
Energia.gr
Τρι, 30 Σεπτεμβρίου 2008 - 13:25
Η Enel, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Enel Trade, προχώρησε στην πώληση του 49% της Enel Stoccaggi S.r.l. στην Fondi Italiani per le Infrastrutture (F2i), εταιρείας που ιδρύθηκε για να κατασκευάσει και να διαχειριστεί εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Romanengo (Κρεμόνα).

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας που υπεγράφη στις 26 Σεπτεμβρίου 2008, η Enel Trade SpA (“Enel Trade”) προχώρησε σε πώληση του 49% της Enel Stoccaggi S.r.l. (“Enel Stoccaggi”), εταιρείας που ιδρύθηκε από την Enel Trade στις 19 Σεπτεμβρίου 2008, στην Fondi Italiani per le Infrastrutture – Società di Gestione del Risparmio (“F2i”), εξ ονόματος και για λογαριασμό της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων με χαρτοφυλάκιο κλειστού τύπου (close-end real estate investment fund) για επαγγελματίες επενδυτές με την ονομασία “Fondo Italiano per le Infrastrutture”, η διαχείριση της οποίας ανήκει στην F2i. Η τιμή πώλησης του 49% των μετοχών στην εταιρεία εκτιμάται στα 6,2 εκατομμύρια ευρώ.

Στην Enel Trade εκχωρήθηκαν τα δικαιώματα μετατροπής της έκτασης του Romanengo σε χώρο εγκαταστάσεων αποθήκευσης, μέσω διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2006 από το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης για την εκχώρηση των δικαιωμάτων του νέου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου. Η Enel Stoccaggi θα συνεχίσει τις τεχνικές και διοικητικές ενέργειες που ξεκίνησε η Enel Trade.

Τα δικαιώματα για την έκταση του Romanengo θα εκχωρηθούν στην Enel Stoccaggi, ύστερα από την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Προστασίας του Εδάφους και των Θαλασσών της Ιταλίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νομοθετικού Διατάγματος 164/2000 η εκχώρηση για την αποθήκευση θα έχει χρονική διάρκεια 20 ετών και θα μπορεί να επεκταθεί συνολικά για δύο επιπλέον δεκαετείς περιόδους.

Η Τελική Επενδυτική Απόφαση (“FID”), η οποία αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση της πράξης εκχώρησης, θα σηματοδοτήσει την έναρξη των ενεργειών Σχεδιασμού, Προμήθειας και Κατασκευής (“EPC”) για την κατασκευή όλων των υποδομών επιφάνειας που θα εξυπηρετούν την έκταση των εγκαταστάσεων.

Το σχέδιο μετατροπής της έκτασης του Romanengo περιλαμβάνει, από σήμερα, δυνατότητα αποθήκευσης 300 εκατ. κυβικών μέτρων σε χώρο που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2012.

Η διαθεσιμότητα της νέας αποθηκευτικής εγκατάστασης αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ασφάλεια και την ευελιξία του ιταλικού συστήματος φυσικού αερίου, παρέχοντας εκτενέστερη δυνατότητα επεξεργασίας και μετατροπής των παρεχόμενων ποσοτήτων αερίου για θερμοηλεκτρική παραγωγή ενέργειας, καθώς επίσης και για βιομηχανική και οικιακή χρήση. Επιπλέον, θα ενισχύσει το ρόλο της Enel ως καθοριστικού παίκτη σε κάθε έναν από αυτούς τους κλάδους, ενώ θα προστεθεί και σε ένα χαρτοφυλάκιο συμβολαίων προμήθειας για πάνω από 13 δις κυβικά μέτρα ετησίως και σε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της αλυσίδας παραγωγής, παροχής και μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η συμφωνία των μετόχων ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη απαγορεύει τη μεταβίβαση των συμμετοχών στην Enel Stoccaggi S.r.l. για μια περίοδο 5 ετών. Σύμφωνα με την ίδια συμφωνία, το διοικητικό συμβούλιο θα αποτελείται από 5 μέλη, 3 εκ των οποίων θα οριστούν από την Enel Trade (συμπεριλαμβανομένου του γενικού διευθυντή) και 2 από την F2i (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου).