Σφοδρή αντίδραση της βιομηχανίας, που ζητά άμεσα μέτρα για την προστασία των ναυτικών στην Ερυθρά

Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ των επιθέσεων των Χούθι κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, που είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο διπλό χτύπημα με sea drone και πύραυλο εναντίον του bulk carrier Tutor, το οποίο τελικά βυθίστηκε, προκαλεί τη σφοδρή αντίδραση της βιομηχανίας, ενώ αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά.

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, 14 Διεθνείς Οργανισμοί της Ναυτιλίας τόσο από την πλευρά της εργοδοσίας όσο και της ναυτεργασίας ουσιαστικά ζητούν από τα κράτη να «σταματήσουν τα λόγια» και να προχωρήσουν σε πράξεις που θα προστατέψουν τις ζωές των ναυτικών και θα αποκλιμακώσουν την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, η αγορά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ν», αναμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη διπλή επίθεση του Tutor, που οδήγησε στην απώλεια ενός ναυτικού αλλά και του πλοίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», τα περιστατικά των επιθέσεων μέχρι τώρα καταγράφονταν ως «τυχαία», ενώ και οι σημαίες συστήνουν προσοχή (κατάσταση ασφάλειας 3) καθώς και σβήσιμο του συστήματος δορυφορικού εντοπισμού του πλοίου (AIS). Αν και όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές το war risk για τον πλου στην περιοχή είχε ήδη καταγράψει πολύ μεγάλη ποσοστιαία άνοδο.

Όπως αναφέρουν στελέχη της ναυτιλίας στη «Ν», οι Χούθι εξαπολύουν κάθε φορά επιθέσεις με δεκάδες πυραύλους και τώρα με θαλάσσια drone, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες χτυπήματος σε πλοίο να είναι αυξημένες, με δεδομένο ότι είναι ανέφικτο να καλύψουν τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Ευρώπης ολόκληρη την έκταση της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής όπου δρουν οι Χούθι.

Τις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μάλιστα, τόσο οι σημαίες όσο και οι ναυτασφαλιστικές εταιρείες θα θέσουν το πλαίσιο λειτουργίας της βιομηχανίας στην περιοχή. Σημειώνεται πάντως ότι δεν είναι λίγες οι ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν δηλώσει στους πελάτες τους την απόφασή τους να μη διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα, προτάσσοντας την ασφάλεια των πληρωμάτων των πλοίων.

Ζητούν αποκλιμάκωση

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των 14 Οργανισμών, η ναυτιλιακή κοινότητα είναι συγκλονισμένη από την τραγική είδηση ότι ένας ακόμη ναυτικός φαίνεται ότι σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου σκάφους την Τετάρτη 12 Ιουνίου ενώ επέβαινε στο MV Tutor στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις που αντιβαίνουν άμεσα στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν:

«Οι σκέψεις μας και τα συλλυπητήριά μας απευθύνονται στην οικογένεια και τους οικείους του ναυτικού που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αθώοι ναυτικοί δέχονται επιθέσεις ενώ απλώς εκτελούν τη δουλειά τους, ζωτικής σημασίας δουλειές, που κρατούν τον κόσμο ζεστό, χορτάτο και ντυμένο.

Αυτή είναι η δεύτερη θανατηφόρα επίθεση κατά την οποία οι ναυτικοί μας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο γεωπολιτικών συγκρούσεων. Τρεις ναυτικοί έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους όταν το True Confidence δέχθηκε επίθεση νωρίτερα φέτος. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέλη του πληρώματος του Galaxy Leader και του MSCAries που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι».

Παράλληλα καταδικάζουν έντονα και την επίθεση στο φορτηγό πλοίο Verbena την Πέμπτη 13 Ιουνίου, η οποία άφησε έναν ναυτικό σοβαρά τραυματισμένο από χτύπημα πυραύλου κρουζ.

«Απαράδεκτη κατάσταση»

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση και οι επιθέσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν τώρα. Καλούμε τα κράτη που έχουν επιρροή στην περιοχή να προστατεύσουν τους αθώους ναυτικούς μας και για την ταχεία αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακούσαμε την καταδίκη και εκτιμούμε τα λόγια υποστήριξης, αλλά ζητάμε επειγόντως δράση.

Ελπίζουμε ότι κατά τη φετινή Ημέρα του Ναυτικού, την Τρίτη 25 Ιουνίου, ο κόσμος θα αφιερώσει μια στιγμή για να αναγνωρίσει την τεράστια συμβολή των ναυτικών στην παγκόσμια οικονομία και τις άδικες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην Ερυθρά Θάλασσα και σε ολόκληρο τον κόσμο», σημειώνουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")