Πάνω από 1300 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους στην Σαουδική Αραβία κατά την διάρκεια του ιερού Χατζ, εξαιτίας της ακραίας ζέστης. Εκατομμύρια μουσουλμάνοι προσκυνητές προσήλθαν από διάφορα μέρη του κόσμου στη Μέκκα προκειμένου να τιμήσουν έναν εκ των πέντε στύλων του Ισλάμ. Εκτός από τις προσευχές και τη νηστεία, το τελετουργικό προβλέπει περπάτημα στην έρημο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, οι περισσότεροι άνθρωποι που πέθαναν ήταν ηλικιωμένοι, άτομα με σοβαρές παθήσεις και προσκυνητές που δεν είχαν λάβει άδεια από τις Αρχές.

Επιπλέον ανέφερε ότι 95 άτομα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν με αεροπλάνο στην πρωτεύουσα, το Ριάντ.

Η διαδικασία της ταυτοποίησης των σορών καθυστέρησε καθώς οι περισσότεροι δεν είχαν μαζί τους κάποιο έγγραφο όπως ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Οι σοροί αποτεφρώθηκαν στη Μέκκα.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν Αιγύπτιοι. Πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές είπαν ότι ο αριθμός των νεκρών Αιγυπτίων έχει ανέλθει σε 672 και άλλοι 25 είναι οι αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της ινδονησιακής κυβέρνησης, συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 236 Ινδονήσιοι, ενώ η ινδική υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι έχασαν τη ζωή τους 98 Ινδοί πολίτες στη διάρκεια του χατζ.

Περισσότεροι θάνατοι αναφέρθηκαν από την Τυνησία, την Ιορδανία, το Ιράν και τη Σενεγάλη, καθιστώντας το φετινό προσκύνημα το πιο πολύνεκρο.

Μονάδα διαχείρισης κρίσεων επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της κατάστασης ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ανέστειλε τις άδειες 16 τουριστικών γραφείων και τα παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές, κατηγορώντας τα ότι ευθύνονται για θανάτους κυρίως προσκυνητών που δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για να ταξιδέψουν.

Η μονάδα αυτή, η οποία σχηματίστηκε την Πέμπτη και της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί, ανακοίνωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 31 θάνατοι ως αποτέλεσμα χρόνιων νοσημάτων ανάμεσα στους επισήμως εγγεγραμμένους προσκυνητές.