Το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρέθηκε στο επίκεντρο του Συμβούλιου των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στο Λουξεμβούργο. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τέθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου είναι τα Συμπεράσματα σχετικά με το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ με σκοπό την έγκρισή τους.

«Το κείμενο, όπως μας έχει κοινοποιηθεί, περιέχει θετικά στοιχεία, όπως είναι η αναφορά στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Το ότι γίνεται αναφορά στις ιδιαιτερότητες τις οποίες έχουν νησιωτικά κράτη, όπως είναι η Κύπρος, μας ικανοποιεί. Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι ότι ο Ευρωπαίος γεωργός και δη ο Ευρωπαίος γεωργός ο οποίος έχει να διαχειριστεί μικρό γεωργικό κλήρο, θα διατηρήσει τις ενισχύσεις, θα διατηρήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία λαμβάνει, σε βαθμό ώστε να μην επηρεαστεί η βιωσιμότητά του», υπογράμμισε στις δηλώσεις της η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Μαρία Παναγιώτου.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η Κροατία επρόκειτο να θέσει αίτημα για στήριξη των γεωργών λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

«Σαφέστατα θα στηρίξουμε το θέμα, το οποίο θέτει η Κροατία, και θα επαναφέρουμε για ακόμη μια φορά την ανάγκη στήριξης των γεωργών που δέχονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», τόνισε η υπουργός Γεωργίας της Κύπρου.

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αειφόρο αλιεία στην ΕΕ, εστιάζοντας στις προκλήσεις και τις στρατηγικές για την επίτευξη βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών έως το 2025.

Συζήτησαν ακόμη την πρόοδο των εργασιών σε υπό εξέταση νομοθετικούς φακέλους.