Η Ρωσία προσφέρθηκε να βοηθήσει το Βιετνάμ να αναπτύξει πυρηνικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ανόι, δήλωσε ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής πυρηνικής εταιρείας Rosatom, στο πρακτορείο RIA σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Ο Λιχάτσεφ, ο οποίος ήταν μέλος της συνοδείας του Πούτιν κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι έκανε την προσφορά στον πρωθυπουργό του Βιετνάμ Pham Minh Chinh.

"Προσφέραμε όλες τις πιθανές επιλογές για συνεργασία... στη συνομιλία μου με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ", ανέφερε ο Λιχάτσεφ σύμφωνα με το RIA.

"Η Rosatom προσφέρει στους ξένους εταίρους όχι μόνο πυρηνικούς σταθμούς υψηλής αλλά και χαμηλής ισχύος, τόσο σε χερσαίες όσο και σε πλωτές εκδόσεις".

Το Βιετνάμ δεν διαθέτει πυρηνικά εργοστάσια και απέσυρε τα σχέδια για την κατασκευή των δύο πρώτων πυρηνικών εργοστασίων του το 2016 μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Πριν το Βιετνάμ ακυρώσει τα σχέδιά του για την κατασκευή των σταθμών, η Rosatom είχε προσφέρει στο Ανόι ένα σχέδιο που βασιζόταν σε μονάδες υψηλής ισχύος με προηγμένους ρωσικούς αντιδραστήρες, δήλωσε ο Λιχάτσεφ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όπου ο Πούτιν δέχθηκε χαιρετισμό από 21 πυροβόλα σε στρατιωτική τελετή, η Ρωσία και το Βιετνάμ υπέγραψαν συμφωνίες για θέματα όπως η ενέργεια, υπογραμμίζοντας τη στροφή της Μόσχας προς την Ασία μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Στους δρόμους στο Ανόι, η παρουσία ρωσικών εθνικών συμβόλων και ισχυρών δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας προϊδέαζε για την υποδοχή· πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους, καθώς οι δυο χώρες έχουν μακρά ιστορία στενών σχέσεων, από την εποχή της σοβιετικής ένωσης.

«Αγαπάμε τη Ρωσία, λατρεύω τους Ρώσους γιατί είναι πολύ ευγενικοί, μας πρόσφεραν υποστήριξη για πολλά χρόνια», δηλώνει η Νγκουέν Τι Μινχ, 55χρονη κάτοικος.

Η Μόσχα προμήθευε με όπλα τους κομμουνιστές συμμάχους της κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ κι είχε καίρια συμβολή για δεκαετίες στην εκπαίδευση στελεχών του ΚΚΒ, συμπεριλαμβανομένου του Νγκουέν Φου Τρογκ.

Συνεχίζει ως σήμερα να πουλάει στο Ανόι μεγάλο μέρος των όπλων και του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεών του, με φόντο τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς το Βιετνάμ είναι ανάμεσα στις χώρες που θορυβούν οι επεκτατικές βλέψεις του Πεκίνου.

Τα ζητήματα της άμυνας ήταν από τα σημαντικότερα στο τραπέζι, σύμφωνα με αναλυτές. Οι δυο χώρες έχουν «αμοιβαίο συμφέρον να αυξηθούν ξανά οι πωλήσεις όπλων», οι οποίες επιβραδύνθηκαν από το 2022, εκτιμά ο Καρλ Θέιερ, επίτιμος καθηγητής του αυστραλιανού πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Όμως το Βιετνάμ παραλύει η απειλή αμερικανικών κυρώσεων», προσθέτει.

Υποδεχόμενο τον κ. Πούτιν, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το Ανόι εκτέθηκε στον κίνδυνο να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους δυτικούς εταίρους του, πάνω απ’ όλα στις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί το Βιετνάμ των 100 εκατομμυρίων κατοίκων χώρα στρατηγικής σημασίας ως προς τη βιομηχανική παραγωγή, ειδικά ημιαγωγών.

Πέρυσι η χώρα υποδέχθηκε τους προέδρους τόσο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ όσο και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς το Ανόι θα ήθελε να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δυο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τηρώντας τις εύκαμπτες, ευέλικτες αρχές της «διπλωματίας του μπαμπού», που συμφιλιώνει σύνεση και πραγματισμό.

Όμως αυτή η προσέγγιση γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να συνεχιστεί, προειδοποιούν ειδικοί. Η επίσκεψη Πούτιν αποτελεί «δοκιμασία» του σε ποιο βαθμό «μπορεί η διπλωματία προς πολλές κατευθύνσεις που ασκεί το Ανόι να προχωρήσει», του «πόσο μακριά» φθάνει, αλλά και του αν γίνεται «ακόμη αποδεκτή από τις μεγάλες δυνάμεις», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χουόγκ Λε Του, υποδιευθύντρια του προγράμματος για την Ασία στο International Crisis Group.

Η επίσκεψη του ρώσου προέδρου είχε οικονομική πτυχή: συζητήθηκαν σχέδια για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τεχνολογίες, η εκπαίδευση, ο τουρισμός.