Αποπληρωμή δανείου, έκτακτο μέρισμα, επέκταση σε νέες αγορές

Πολλαπλά οφέλη ξεκλειδώνει για την Energean η συμφωνία με το αμερικανικό επενδυτικό fund Carlyle για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία.

Οικονομικά οφέλη, στο μέτρο που το τίμημα της συμφωνίας (από 820 έως 945 εκατ. δολάρια και προοπτικές να προσεγγίσει το 1 δισ. δολ. αναλόγως με την εξέλιξη της πρόσφατης ανακάλυψης της εταιρείας στην Αίγυπτο) είναι υπερτριπλάσιο, σε σχέση με το κόστος κτήσης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, το 2020. Η δε υλοποίηση της συμφωνίας θα απελευθερώσει ρευστότητα που θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή εταιρικού δανείου ύψους 450 εκατ. ευρώ -που συνεπάγεται βελτίωση του χρηματοοικονομικού προφίλ της εταιρείας-, την καταβολή έκτακτου μερίσματος προς τους μετόχους και την περαιτέρω ανάπτυξη του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της Energean, με την επέκταση σε νέες αγορές εκτός της Μεσογείου να μπαίνει στο «ραντάρ» της εταιρείας. Αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς το ανθρακικό αποτύπωμα της εταιρείας θα μειωθεί κατά 40%, στα 5 κιλά εκπεμπόμενου CO2 ανά παραγόμενο ισοδύναμο βαρέλι πετρελαίου, επιτυγχάνοντας 10 χρόνια νωρίτερα τον στόχο που είχε τεθεί για το 2035.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Energean, η μεταβίβαση των assets σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία επιτρέπει στην εταιρεία εξορθολογίσει το χαρτοφυλάκιό της, εστιάζοντας ακόμη περισσότερο στη στρατηγική ανάπτυξης με βάση το φυσικό αέριο που σηματοδοτείται από την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish και Karish North στο Ισραήλ (τα οποία αυτή τη στιγμή καλύπτουν πάνω από το 90% των αναγκών της χώρας), καθώς και από την πρόσφατη είσοδο στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο. Είναι μια στρατηγική που ενισχύει τις προοπτικές οικονομικής αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου, δημιουργεί ελεύθερες ταμειακές ροές και μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους μετόχους. Το deal με την Carlyle βελτιώνει επίσης την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Energean, καθώς μεταβιβάζεται πάνω από το 60% των υποχρεώσεων της εταιρείας για τη θέση παλαιών κοιτασμάτων εκτός παραγωγής, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των ταμειακών ροών σε μεσοβραχυπρόθεσμη βάση.

Στο εξής η εταιρεία θα επιδιώξει να αναπτυχθεί περαιτέρω στη Μεσόγειο αλλά και να αναζητήσει ευκαιρίες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει μακροπρόθεσμη πολιτική υποστήριξης για το φυσικό αέριο και για αντικατάσταση του άνθρακα. Ταυτόχρονα, ο όμιλος θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός κόμβου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω της θυγατρικής EnEarth. Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας έκανε λόγο για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Energean που κεφαλαιοποιεί τις υπεραξίες της επένδυσης που πραγματοποίησε όταν η εταιρεία απέκτησε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο πριν από τέσσερα χρόνια. Ο ίδιος τόνισε ότι η συμφωνία παρέχει οικονομική ευελιξία που θα οδηγήσει στη μελλοντική ανάπτυξη, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται η δημιουργία ενισχυμένης αξίας από το χαρτοφυλάκιο στο Ισραήλ, καθώς και η αξιολόγηση νέων ευκαιριών που ταιριάζουν με την επιχειρησιακή φιλοσοφία της εταιρείας και τους βασικούς τις πυλώνες που είναι η ανάπτυξη, η καταβολή αξιόπιστου μερίσματος, η απομείωση δανείων και η δέσμευση στον στόχο του Net Zero.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")