Ευρωπαϊκή Ένωση και Ινδία θα συνεργαστούν στενά στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης μιας σύμπραξης που θεωρείται, συχνά, πως δεν έχει αναπτυχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ινδία θα συνεργαστούν στενά στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης μιας σύμπραξης που θεωρείται, συχνά, πως δεν έχει αναπτυχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο Μανμόχαν Σινχ, ο πρωθυπουργός της Ινδίας ανακοίνωσαν την επίτευξη της συμφωνίας, χθες, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ινδίας, που απέφερε, επίσης, και την διατύπωση εκατέρωθεν δεσμεύσεων για ΄πιο στνεή συνεργασία στα ζητήματα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών και της ενεργειακής ασφάλειας.

Η Ινδοευρωπαϊκή πρωτοβουλία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας ακολουθεί το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας-ορόσημο, την περασμένη εβδομάδα, στην αμερικανική Γερουσία που βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την αγορά, από την Ινδία, πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, τεχνολογίας και καυσίμων από τις ΗΠΑ.

Η διεθνής κοινότητα απαγορεύει στην Ινδία, η οποία  θεωρείται, επισήμως, πυρηνική δύναμη –κατέχει ατομικά όπλα - από το 1998, την πρόσβαση στην πυρηνική τεχνολογία για μη στρατιωτικούς σκοπούς την τελευταία 30ετία, μετά τις δοκιμές εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνική γόμωση, το1974, αλλά και την άρνησή της να υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, το 1968.

Όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έτσι και η ΕΕ εκτιμά πως, η Ινδία, ως μια φιλική δημοκρατία με την οποία μοιράζεται κοινές αξίες, δεν θα πρέπει να εξοβελιστεί αλλά, αντιθέτως, να ενθαρρυνθεί προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν ως μια από τις πυρηνικές δυνάμεις στον πλανήτη. 

«Η Γαλλία έχει εμπιστοσύνη στην Ινδία», δήλωσε ο κ. Σαρκοζί.

Η Γαλλία, η οποία ασκεί τα καθήκοντα της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ για ο τρέχον εξάμηνο, είναι το κράτος-μέλος με τη μεγαλύτερη εμπειρία στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς. Είναι πρόθυμη να εκμεταλλευτεί τις εμπορικές δυνατότητες που προσφέρει η ανάγκη της Ινδίας να εξεύρει νέες πηγές ενέργειας προκειμένου να τροφοδοτήσει την αλματώδη ανάπτυξη της οικονομίας της.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας που παρέμενε στις καλένδες επί τριετία, είναι τώρα, έτοιμη να περάσει στη φάση της έγκρισης από την Γερουσία.

Υψώνοντας τον πήχη της στρατηγικής συνεργασίας Δύσης-Ινδίας, η συμφωνία εξέθεσε την αναιμική προσέγγιση της ΕΕ –εξαιρουμένου του εμπορίου- σταμάτια των ιθυνόντων στο Νέο Δελχί. 

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ινδία ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να συνεργαστούν στενά στον τομέα της κατασκευής του γαλλικής έμπνευσης διεθνούς δοκιμαστικού θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα (Iter), που αποσκοπεί να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των, φιλικών προς το περιβάλλον, εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργούν με πυρηνική σύντηξη.

 Ανακοίνωσαν, επίσης, πως θα υπογραφεί ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Νέου Δελχί και της Euratom, της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της ΕΕ, όσον αφορά στο ζήτημα της έρευνας για την παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης.

Ο Ινδός πρωθυπουργός επισήμανε πως η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ινδίας απέφερε συμφωνία συνεργασίας για την προώθηση καθαρής τεχνολογίας χρήσης άνθρακα και ηλιακής ενέργειας. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Οι ετήσιες σύνοδοι κορυφής αντικατοπτρίζουν τη μεγάλη σημασία που προσδίδουν οι δύο πλευρές στη στρατηγική αυτή σχέση», τόνισε ο κ. Σινχ.     

Είπε πως η ΕΕ και η χώρα του έθεσαν στόχο να υπογράψουν μια εμπορική συνθήκη, έως τα τέλη του 2009, κάτι που θα αυξήσει τον ετήσιο όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 100 δισ. ευρώ (144 δισ. δολάρια) σε χρονικό ορίζοντα μιας πενταετίας, από 56 δισ. ευρώ που ήταν το περασμένο έτος.

(Financial Times, 30/09/2008)