Με πράξεις ανταποκρίνεται στο καθολικό αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας της χώρας για ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος. Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου μη κερδοσκοπικού Ναυτικού Λυκείου (TEENS), το οποίο μάλιστα χαρακτηρίστηκε και επίσημα πρότυπο, το ίδρυμα Μαρία Τσάκος λειτουργεί και την πρώτη Ναυτική Ακαδημία TEENS στο νησί της Χίου

Ειδικότερα, η πρώτη ιδιωτική Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού TEENS ανοίγει τις πύλες της στη Χίο τον Σεπτέμβριο, έτοιμη να καλωσορίσει τους νέους σπουδαστές που ονειρεύονται μια λαμπρή καριέρα στη θάλασσα. Με δύο τμήματα, πλοιάρχων και μηχανικών, η Ακαδημία προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση με την εγγύηση του Ομίλου εταιρειών Τσάκος, ενός από τους κορυφαίους ομίλους στον χώρο της ναυτιλίας.

Πρόκειται για μια κίνηση που είχε προαναγγείλει ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος τον Δεκέμβριο του 2023. Η «Ν» είχε την τιμή να βραβεύσει τον καπετάνιο, τον περασμένο Μάιο, για την πολύτιμη προσφορά του στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στην ομιλία του είχε υπογραμμίσει τότε την ανάγκη ενδυνάμωσης της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς και της προσέλκυσης περισσότερων νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Χαιρετίζοντας το γεγονός της ίδρυσης της Ακαδημίας, ο καπτα-Παναγιώτης Τσάκος δήλωσε: «Με την ίδρυση της Ακαδημίας συνεχίζουμε την ανοδική πορεία των εκπαιδευτικών μας πρωτοβουλιών, στοχεύοντας πάντοτε στη δημιουργία Κέντρων Αριστείας για τον εμπλουτισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης της πατρίδας μας προς όφελος της Ναυτιλίας μας και των στελεχών της».

Όπως επεσήμανε στη «Ν» o Μιχάλης Μπελέγρης, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, η Ακαδημία είναι η πρώτη στη χώρα μας που μπαίνει στο καθεστώς του υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου, αλλά θα έχει έδρα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Χίο.

Η Ακαδημία θα στεγάζεται στο ισόγειο τμήμα του υφιστάμενου κτιρίου όπου στεγάζεται και το Ναυτικό Λύκειο, και την πρώτη χρονιά θα εγγράψει 20 πλοιάρχους και ακόμα 20 μηχανικούς.

Οι σπουδές αφορούν δύο χρόνια θεωρητική εκπαίδευση και έναν χρόνο θαλάσσια υπηρεσία. Σύνολο σπουδών τρία χρόνια. Όσον αφορά το κόστος, θα είναι 10.000 ευρώ για τις δύο χρονιές, ενώ θα χορηγούνται και υποτροφίες. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Μπελέγρης, το Ίδρυμα θα δημιουργήσει και πρόγραμμα χρηματοδότησης των διδάκτρων των σπουδών, όπως συμβαίνει στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, με την εγγύηση του Ομίλου Τσάκου.

Η Ακαδημία

Την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Χίο ανακοίνωσε το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και θα ονομάζεται «Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης». Η Ακαδημία θα συμπληρώνει και βελτιώνει, στο ανώτατο επίπεδο, την εκπαίδευση που ήδη παρέχεται από το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών (ΤΕΕΝΣ)», εν λειτουργία ήδη από το 2018, με εξαιρετικά αποτελέσματα, ως απεδείχθη και από τα αποτελέσματα των πρόσφατων Πανελλαδικών Εξετάσεων, στις οποίες επετεύχθη ποσοστό 100%.

Η Ακαδημία Ε.Ν. TEENS, πιστοποιούμενη από το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά σειρά επιτυχών επιθεωρήσεων από τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους υποδεχόμενη πρωτοετείς σπουδαστές, δόκιμους πλοιάρχους και μηχανικούς Ε.Ν.

Μετά την ολοκλήρωση σπουδών δύο ακαδημαϊκών ετών, οι δόκιμοι πλοίαρχοι και μηχανικοί της ιδρυόμενης Ακαδημίας θα πραγματοποιούν τα, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, προβλεπόμενα θαλάσσια εκπαιδευτικά ταξίδια (συνολικής διάρκειας 12 μηνών), με πλοία του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου για την απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητάς ως πλοίαρχοι και μηχανικοί Γ’ τάξης Ε.Ν., άξια στελέχη της μεγάλης οικογένειας της ελληνικής ναυτιλίας.

Οι απορρέουσες από τις τριετούς διάρκειας (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου θαλάσσιας υπηρεσίας) σπουδές οικονομικές υποχρεώσεις των σπουδαστών/σπουδαστριών της Ακαδημίας, μέχρι την απόκτηση του πρώτου διπλώματος της σταδιοδρομίας τους, ανέρχονται σε 10.000 ευρώ.

Ποσοστό 20% του ανωτέρω ποσού θα χορηγείται σαν υποτροφία από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος:

(α) Σε σπουδαστές με βαθμό απολυτηρίου Λυκείου άνω του 18 κατά το πρώτο έτος φοίτησης στην Ακαδημία και για το δεύτερο έτος φοίτησης εφόσον, στο πέρας του πρώτου ακαδημαϊκού έτους, έχουν επιτύχει βαθμολογία άνω του 80% του μέσου όρου,

(β) Σε τέκνα ναυτικών ή προερχόμενα από ναυτικές οικογένειες,

(γ) Σε τέκνα πολυτέκνων οικογενειών, και

(δ) Σε σπουδαστές που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.

Το συνέδριο της «Ν»

Στη διάρκεια του 8ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της «Ν» ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά:

«Έχουμε 500 νέα πλοία υπό παραγγελία, τα νέα αυτά πλοία χρειάζονται τουλάχιστον 10.000 Έλληνες αξιωματικούς. Ας συνεχίσουμε μαζί να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση της εκπαίδευσης και της καινοτομίας στον κλάδο μας για να συνεχίσουμε το καθήκον μας, όπως έκαναν άλλοι πριν από εμάς. Είμαστε από τις πιο επιτυχημένες οντότητες της ελεύθερης οικονομίας της πατρίδας μας. Θα ήταν ασυγχώρητο να μην μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε άξιους συνεχιστές του έργου μας».

(από την εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)