Τα μηνύματα στην επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας του διμερούς εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου

Προσκλητήριο προς τις επιχειρηματικές κοινότητες της Ελλάδας και της Γερμανίας να εντείνουν τις συνεργασίες τους απηύθυνε η κυβέρνηση στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα - Γερμανία συνοδοιπόροι στην οικονομία», ανέφερε ότι «Ελλάδα και Γερμανία έχουν μπροστά τους πολλές και σημαντικές ευκαιρίες να εμβαθύνουν και να διευρύνουν περαιτέρω τους επενδυτικούς τους ορίζοντες. Έχουν, βέβαια, και προκλήσεις να αντιμετωπίσουν», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί σε πολλούς τομείς, όπως η ναυτιλία, τα φάρμακα, ο τουρισμός, οι ΑΠΕ, η αγροδιατροφή και η ενέργεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κώστας Φραγκογιάννης, παρέθεσε στοιχεία για την κοινή οικονομική, τεχνολογική και εμπορική πορεία των δύο χωρών, τονίζοντας τον συμπληρωματικό χαρακτήρα των οικονομιών τους, το έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Γερμανία και την υψηλή θέση της Γερμανίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην «πράσινη» ενέργεια, την κυκλική οικονομία, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την εφοδιαστική αλυσίδα, την ηλεκτροκίνηση και τη ναυτιλία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειος Γούναρης, αναφερόμενος στη θετική πορεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ότι «το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει υψηλό για τη χώρα που πλέον ευημερεί, με τη Γερμανία να κρατά τα σκήπτρα ως εθνικός επενδυτής για την Ελλάδα», ενώ συμπλήρωσε πως «η γερμανική κοινότητα δίδει εδώ και χρόνια τον επενδυτικό ρυθμό σε ό,τι αφορά τη ροή ξένων κεφαλαίων προς την Ελλάδα».

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο γενικός διευθυντής και μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, δρ Αθανάσιος Κελέμης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε πέντε βασικούς, ισότιμους πυλώνες στήριξης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και, ειδικότερα, στα μέλη του, που τα χαρακτήρισε θεμέλιο λίθο του καταξιωμένου θεσμού, τους επιχειρηματίες και τα στελέχη των ελληνογερμανικών επιχειρήσεων, που συμμετείχαν -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- στα Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του φορέα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Νίκος Πάππας, αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στα στοιχεία που ενδυναμώνουν την οικονομική συνεργασία της Ελλάδας και της Γερμανίας, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του φορέα, dr Ilja Nothnagel, εστίασε στο πώς οι μεταρρυθμίσεις στηρίζουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο εκπρόσωπος των Ευρωπαϊκών Γερμανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, Michael Kern, στάθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο για την ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Αλλαγή «σκυτάλης»

Την αποχώρησή του, λόγω συνταξιοδότησης στο τέλος του έτους, από τη θέση του γενικού διευθυντή και μέλους Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ανακοίνωσε ο δρ Αθανάσιος Κελέμης, απευθυνόμενος, στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του φορέα. Όπως σημείωσε, έχοντας ολοκληρώσει μια επιτυχημένη εικοσαετή συνεργασία με το Επιμελητήριο, καθώς και μια μακρόχρονη καριέρα με σημαντικές θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και τη Γερμανία, αποφάσισε να ολοκληρώσει τον επαγγελματικό του κύκλο στον φορέα. Τον δρα Αθανάσιο Κελέμη θα διαδεχθεί στη θέση του γενικού διευθυντή και μέλους Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ο dr Ilja Nothnagel, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο. Ο dr Ilja Nothnagel θα αναλάβει τα νέα καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2025.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")