Σε μία από τις συχνές αμφισημίες της, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη αμφισβήτησε, με ομιλία της εις ξένο συνέδριο, την ένταξη της Ελλάδος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» με την επίσημη υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία (ΕΣΤΙΑ 4.7.24)

Τι έπρεπε δηλαδή, να υποστηρίξουμε την, προ διετίας, Ρωσσική εισβολή  στην Ουκρανία όταν οι Τούρκοι πανηγυρίζουν σήμερα την από 50ετίας, ιδική τους εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου; Να την δικαιώσουμε; Ορθώς η Ελλάς αντετάχθη στην ανάλογη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητο κράτος. Μάλιστα, εάν το 1974, η Μεταπολίτευση διέθετε κόκον φιλοπατρίας, η Κύπρος σήμερα θα ήταν ακεραία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κα Ντόρα σφάλλει στις πολιτικές δοξασίες της. Το 2003 υποστήριξε την εγκατάσταση Νατοϊκών πυραυλικών συστημάτων στην Πολωνία, με αποτέλεσμα να την πετάξουν έξω από το Κρεμλίνο - αν κι επίσημος επισκέπτης. Αφού παρατύπως εγκατέλειψε την Δημαρχία των Αθηναίων, αυτοπροωθήθει εις υπουργόν Εξωτερικών. Ακολούθως,συνετάχθη με το ανθελληνικό σχέδιο Αννάν, για την Κύπρο που ευλογούσε τα αντικυπριακά σχέδια της Τουρκίας και Βρεταννίας.

 Άλλωστε, ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν ωφέλησε την Ρωσσία, που είδε τις ουδέτερες χώρες Σουηδία και Φιλλανδία να εντάσσονται στον ΝΑΤΟ ενώ ήθελε ν’ αποτρέψει την  εισδοχή της Ουκρανίας. Επίσης, ο πόλεμος ακύρωσε το Τουρκικό μονοπώλιο των Στενών (του Ελλησπόντου) κι ανέπτυξε την στρατηγική θέση της Αλεξανδρουπόλεως, μ’ αποτέλεσμα ο Ερντογάν να «το φυσσάει και μην κρυώνει». Άρα, κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία θα περιμένει τον Ντόναλντ Τραμπ για να λήξει, θα ήταν λάθος για την Ελλάδα να συνταχθή με τον Πούτιν, όπως λανθασμένη είναι κι η κατάψυξις των σχέσεων Αθηνών-Μόσχας αλλά γι’ αυτό ας μέμφεται η πρώην τον νυν υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, που τά ’χει «κάνει θάλασσα» και στο Αιγαίον με τους τεμενάδες στον νεοσουλτάνο της Αγκύρας.

Δεν υπάρχουν ορθές ή λανθασμένες πλευρές της Ιστορίας, η οποία κρίνεται εκ του «τελευταίου εκβάντος» κατά τον Δημοσθένη. Απλώς η κα Μπακογιάννη έχει εσφαλμένη πολιτική ιστορία που έχει βλάψει συχνά τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως πρόσφατα για το Κοσσυφοπέδιο. Καλόν είναι να πάει σπίτι της και να φροντίσει την υγεία της. Αρκετά πιά.