Μόλις λίγες ημέρες μετά την τεράστια εκλογική νίκη της, η νέα κυβέρνηση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου έπιασε δουλειά και σημειώνει ήδη πρόοδο όσον αφορά την αύξηση της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο στις εκλογές στις 4 Ιουλίου, το εκλογικό σώμα έστειλε τους Συντηρητικούς στην αντιπολίτευση και χάρισε στους Εργατικούς μια ιστορική νίκη με συντριπτική διαφορά.

Η νέα κυβέρνηση λοιπόν έχει θέσει ως προτεραιότητα την πράσινη ενεργειακή πολιτική, θέλοντας να αυξήσει γρήγορα την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Ετσι, ο υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ ενέκρινε τρία ηλιακά πάρκα αυτό το Σαββατοκύριακο, στο τέλος της πρώτης πλήρους εβδομάδας του στη θέση του. Τα αγροκτήματα βρίσκονται στο Σάφολκ/Καμπριτζέσαϊρ, στο Λινκολνσάιρ και στο Ράτλαντ - όλα στην ανατολική Αγγλία. Τα δύο πρώτα πάρκα θα παράγουν ενέργεια 500MW, ενώ το τελευταίο θα παράγει 350MW.

Τα πάρκα είχαν μπλοκαριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση των Τόρις, κάτι που ο Miliband εργάστηκε γρήγορα για να διορθώσει.

Συνδυαστικά, τα τρία αυτά έργα αντιστοιχούν σε 1,35 GW, ή περίπου τα 2/3 της συνολικής ηλιακής ισχύος που εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι. Αυτή η ποσότητα ενέργειας είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια περίπου 400.000 σπίτια.

Ο Μίλιμπαντ δήλωσε επίσης ότι θέλει να ξεκινήσει μια "επανάσταση στις στέγες", αναθεωρώντας τους κανόνες σχεδιασμού ώστε να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση περισσότερων ηλιακών συστημάτων στις στέγες, τόσο για τα υπάρχοντα σπίτια όσο και για τους αγοραστές που επιθυμούν να αγοράσουν νεόδμητα σπίτια με ήδη εγκατεστημένα πάνελ. (Αναφερθήκαμε σε μια παρόμοια κίνηση στο Μίσιγκαν την περασμένη εβδομάδα, η οποία διευκόλυνε τους ιδιοκτήτες σπιτιών σε HOA να εγκαταστήσουν ηλιακή ενέργεια στην οροφή).

Οι εν λόγω κανονισμοί δεν έχουν ακόμη επαναδιατυπωθεί, αλλά θα δούμε περισσότερα σχετικά με αυτούς στο μέλλον.

Εκτός από τις ανακοινώσεις για την ηλιακή ενέργεια αυτό το Σαββατοκύριακο, την περασμένη εβδομάδα, ο Miliband ήρε τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στην χερσαία αιολική ενέργεια και οι οποίοι ισοδυναμούσαν με "de facto" απαγόρευση της εγκατάστασής της. Η προηγούμενη πολιτική μπλόκαρε κάθε έργο που δεχόταν οποιαδήποτε δημόσια αντίδραση.

Τα νέα έργα και οι νέες πολιτικές εργάζονται προς την κατεύθυνση του στόχου των Εργατικών να διπλασιάσουν την χερσαία αιολική ενέργεια, να τριπλασιάσουν την ηλιακή ενέργεια και να τετραπλασιάσουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια μέχρι το 2030. Οι Εργατικοί σχεδιάζουν επίσης να εισαγάγουν μια νέα κρατική εταιρεία ενέργειας, την GB Energy, για να επιταχύνουν την απεξάρτηση του ενεργειακού εφοδιασμού από τον άνθρακα, για την οποία θα πρέπει να ακούσουμε περισσότερα την επόμενη εβδομάδα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θεωρούνται σημαντικές για τη Βρετανία όχι μόνο λόγω της έλλειψης ρύπανσης, αλλά και επειδή θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια. Μεγάλο μέρος του μεθανίου της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτό αέριο συμβάλλει στη χρηματοδότηση της εισβολής στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι μόνο αντιδημοφιλές σε όλη την ήπειρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκεκριμένα, αλλά συμβάλλει επίσης στη μεταβλητότητα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους Βρετανούς. Η εγκατάσταση περισσότερων εγχώριων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή αιολικής και ηλιακής ενέργειας μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτής της αστάθειας και της εξάρτησης από ξένες πηγές ενέργειας.