Η φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ με τη γροθιά του σφιγμένη, το πρόσωπό του να αιμορραγεί, φορώντας το κόκκινο καπέλο με τον λογότυπο «Make America Great Again», γίνεται μέρος της πολιτικής ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Και φυσικά αλλάζει το κλίμα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου

Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στην Πενσιλβάνια, τελικά, τον μεταλλάσσει σε μάρτυρα και ήρωα. Τα κίνητρα του 20χρονου δράστη δεν θα γίνουν γνωστά με σιγουριά. Ούτε αν ήταν απλά ένας «μοναχικός λύκος» ή όργανο ενός ευρύτερου σχεδίου.Ναι, όταν πυροβολούνται οι πρόεδροι, η χώρα τείνει να συσπειρώνεται γύρω τους. Οι Αμερικανοί μιλούν για το «Rally around the flag» (συσπείρωση γύρω από τη σημαία). Το εθνικό τραύμα οδηγεί στην ενότητα.

Στην ιστορία των ΗΠΑ, τέσσερις πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν δολοφονηθεί, μεταξύ των οποίων ο Αβραάμ Λίνκολν το 1865 και ο Τζον Κένεντι σχεδόν έναν αιώνα αργότερα. Όταν ο διάδοχος του Κένεντι, Λίντον Τζόνσον, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία, έθεσε υποψηφιότητα για επανεκλογή, κέρδισε με περισσότερο από το 61%. Ουδείς πρόεδρος κέρδισε ποτέ με υψηλότερα ποσοστά από τον Τζόνσον. Αλλά και ο Ρόναλντ Ρίγκαν, που επέζησε από απόπειρα δολοφονίας το 1981, το 1984 επανεξελέγη με συντριπτική διαφορά, αφού τα ποσοστά αποδοχής του απογειώθηκαν. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα συσπειρωθούν και οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών γύρω από τον πρώην πρόεδρό τους, που θέλει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να υποθέσει κανείς ότι η εικόνα του αιμορραγούντος Τραμπ με υψωμένη τη γροθιά του και μια αμερικανική σημαία στο βάθος θα γίνει το διαφημιστικό μοτίβο στην προεκλογική του εκστρατεία.

Αναγκάζοντας τους Δημοκρατικούς -με υποψήφιο τον Τζο Μπάιντεν ή όχι- σε μια δραματική υποχώρηση. Προκαθορίζοντας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το αποτέλεσμα των εκλογών. Το γεγονός ότι η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, λειτουργεί επίσης υπέρ του πρώην προέδρου. Ο Τραμπ θα έχει ένα τεράστιο βήμα από το οποίο θα εκτοξεύσει το μήνυμά του, έχοντας τον ρόλο του θύματος και του ήρωα. Γαλβανίζοντας τη στήριξη των Αμερικανών «στη σημαία».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")