Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, η έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η οποία αρχικά τοποθετείτο εντός του 2013, θα καθυστερήσει τουλάχιστον κατά δύο χρόνια. Η εφημερίδα επικαλείται ντοκουμέντο για εσωτερική χρήση στη Gazprom το οποίο φέρεται να αναφέρει ότι ο South Stream θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία μεταξύ 2015 και 2024.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti, η έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η οποία αρχικά τοποθετείτο εντός του 2013, θα καθυστερήσει τουλάχιστον κατά δύο χρόνια. Η εφημερίδα επικαλείται ντοκουμέντο για εσωτερική χρήση στη Gazprom  το οποίο φέρεται να αναφέρει ότι ο South Stream θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία μεταξύ 2015 και 2024. Η δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού θα ανέλθει σε 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Ο ρωσικός όμιλος, που προωθεί το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού,δικαιολογεί την έκθεση, κάνοντας αναφορά «στις συνθήκες των εγχώριων αγορών και των αγορών εξωτερικού, στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα του φυσικού αερίου όσον αφορά τη φορολόγηση, τη δυναμική των τιμών των μετάλλων και σε άλλους παράγοντες», αναφέρουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος.

Όπως επισήμανε πηγή από την Gazprom, το πρόγραμμα εξαρτάται επιπλέον από τις συμφωνίες με τις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Ντένις Ιγκνάτιεφ, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα στο γαλλικό πρακτορείο AFP, αναφέροντας ότι «δεν έχουμε ορίσει το ακριβές έτος έναρξης της υλοποίησης του προγράμματος κατασκευής του αγωγού».

Σύμφωνα με τον Ιγκνάτιεφ, η χρονολογία την οποία προέβαλε μέχρι σήμερα η Gazprom - τα τέλη του 2013 - ήταν «προσωρινή» και δεν θα μπορούσε να συγκεκριμενοποιηθεί παρά μόνον μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών, «στα τέλη του 2009».

Η κατασκευή του αγωγού South Stream θα επιτρέψει στη Ρωσία να παρακάμψει - σε συνδυασμό με τον Nord Stream - την Ουκρανία και τη Λευκορωσία στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με ρωσικό φυσικό αέριο. Η Gazprom έχει ήδη υπογράψει σχετικές συμφωνίες με τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία ως προς τη διέλευση του South Stream από τα εδάφη τους.