Ο χαλκός σταθεροποιείται λόγω της αισιοδοξίας για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων

Ο χαλκός σταθεροποιείται λόγω της αισιοδοξίας για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων
energia.gr
Τετ, 17 Ιουλίου 2024 - 10:40

Ο χαλκός σταθεροποιήθηκε μετά την άνοδο που σημείωσε νωρίτερα λόγω των ενδείξεων ότι οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε μείωση των επιτοκίων και μιας έκθεσης ότι ορισμένα κινεζικά χυτήρια θα μειώσουν την παραγωγή.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια διαπραγματεύονταν κοντά στα 9.700 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, αφού έχασαν περισσότερο από 2% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι προσδοκίες για μια στροφή προς τη χαλάρωση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις, βοηθώντας τις μετοχές.

Από την πλευρά της προσφοράς, δύο κινεζικές μεταλλουργικές επιχειρήσεις έχουν καταστρώσει σχέδια για μείωση της παραγωγής το επόμενο έτος, αφού τα περιθώρια επεξεργασίας συμπιέστηκαν από τη σύσφιξη της παραγωγής των ορυχείων. Η αλλαγή αυτή αναδεικνύει τους κινδύνους για τις προμήθειες από τον κορυφαίο παραγωγό μετάλλων.

Ο χαλκός διαπραγματεύεται σε στενό εύρος τιμών τις τελευταίες εβδομάδες, αφού υποχώρησε από το ρεκόρ του Μαΐου, το οποίο οφείλεται στις προσδοκίες για αυξημένη κατανάλωση από τη μετάβαση στην ενέργεια. Υπήρξε ανησυχία σχετικά με την ισχύ της ζήτησης στην Κίνα, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο στον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε τριμήνων.

Ο χαλκός είχε μικρή μεταβολή στα 9,666 δολάρια ανά τόνο στο LME στις 14:41 στη Σαγκάη. Το αλουμίνιο κέρδισε 0,1%, ενώ ο ψευδάργυρος σημείωσε πτώση 0,7%.