Η επέκταση του δικτύου θα κοστίσει περίπου 24,1 τρισ. δολάρια για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων μέχρι το 2050, ξεπερνώντας τις επενδύσεις που απαιτούνται σε δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, μέχρι το Χιούστον του Τέξας τα δίκτυα ηλεκτροδότησης καταρρέουν το ένα μετά

 

το άλλο, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Κάτω από τον καυτό ήλιο της Αδριατικής, η ζωή σχεδόν σταμάτησε στην Ποντγκόριτσα νωρίτερα.

Από την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, µέχρι το Χιούστον του Τέξας τα δίκτυα ηλεκτροδότησης καταρρέουν το ένα µετά το άλλο, καθώς ο πλανήτης θερµαίνεται. Κάτω από τον καυτό ήλιο της Αδριατικής, η ζωή σχεδόν σταµάτησε στην Ποντγκόριτσα νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι λόγω της ξαφνικής διακοπής ρεύµατος. Αυτοκίνητα και λεωφορεία κόλλησαν στην κίνηση καθώς τα φανάρια έσβησαν, το ∆ιαδίκτυο κατέρρευσε και οι συναγερµοί ασφαλείας ηχούσαν ανεξέλεγκτα.

Ο κίνδυνος µπλακ άουτ αυξάνεται όµως σε όλο τον κόσµο. Τα θερµότερα καλοκαίρια σηµαίνουν αύξηση της ζήτησης για ψύξη, καθώς οι υψηλότερες θερµοκρασίες προκαλούν χαλάρωση των καλωδίων και αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Οι αναβαθµίσεις στις υποδοµές ηλεκτρικής ενέργειας δεν συµβαδίζουν, παρότι οι προσπάθειες για τη µείωση της χρήσης ορυκτών καυσίµων καθιστούν τη διανοµή ηλεκτρικής ενέργειας πιο κρίσιµη. Το µπλακ άουτ στο Μαυροβούνιο στο τέλος Ιουνίου έθεσε εκτός λειτουργίας τα δίκτυα σε γειτονικές χώρες και προκάλεσε όλεθρο σε νοικοκυριά, νοσοκοµεία και µπαρ, σε ένα σκηνικό που επαναλαµβάνεται σε όλο τον κόσµο. Εκατοµµύρια νοικοκυριά στο Χιούστον υπέστησαν µπλακ άουτ την περασµένη εβδοµάδα µετά τον τυφώνα «Μπέριλ» και έµειναν χωρίς κλιµατισµό στον καύσωνα που ακολούθησε. Οι διακοπές ρεύµατος που έπληξαν αναπτυσσόµενες και ανεπτυγµένες οικονοµίες, από τον Ισηµερινό µέχρι την Ινδία, τις τελευταίες εβδοµάδες αποτελούν προάγγελο των επερχόµενων διαταραχών.

Η κλιµατική κρίση εκθέτει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης σε πληµµύρες που καταστρέφουν τους πυλώνες µεταφοράς, ξηρασίες που εξανεµίζουν τα αποθέµατα των υδροηλεκτρικών φραγµάτων και σε αύξηση της ζήτησης για ψύξη στους καύσωνες. «Ολο το σύστηµα ηλεκτροδότησης κατασκευάστηκε και σχεδιάστηκε σε µια κλιµατική εποχή και τώρα καλείται να λειτουργήσει σε µια διαφορετική κλιµατική εποχή», εξηγεί ο Μάικλ Βέµπερ, καθηγητής Ενέργειας στο Πανεπιστήµιο του Τέξας στο Οστιν.

Τα ασταθή δίκτυα δηµιουργούν αστάθεια για τις επιχειρήσεις, επηρεάζουν την πολιτική και απειλούν ζωές. Η επέκταση του δικτύου θα κοστίσει περίπου 24,1 τρισ. δολάρια για την επίτευξη των καθαρών µηδενικών στόχων µέχρι το 2050, ξεπερνώντας τις επενδύσεις που απαιτούνται σε δυναµικότητα ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, σύµφωνα µε το Bloomberg. Λόγω των τεράστιων εκτάσεών τους και της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας, οι ΗΠΑ και η Κίνα αντιµετωπίζουν τους µεγαλύτερους λογαριασµούς, αλλά καµία χώρα δεν εξαιρείται.

Τα προβλήµατα λόγω της κλιµατικής αλλαγής επεκτείνονται και πέρα από τις αναπτυσσόµενες οικονοµίες, σε χώρες όπως το πλούσιο σε ενέργεια Μεξικό και το Κουβέιτ, αλλά και σε εισαγωγείς όπως η Αλβανία. «Καθώς οι θερµοκρασίες και η ζήτηση για κλιµατισµό αυξάνονται, το δίκτυο δέχεται µεγαλύτερη πίεση. Εχουµε ήδη δει αύξηση στην καλοκαιρινή ζήτηση σε ορισµένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, καθώς και στη Μέση Ανατολή», δήλωσε η Φελίσια Αµινοφ, αναλύτρια της BNEF.

Η κλιµατική αλλαγή επηρεάζει τη διανοµή ενέργειας µε πολλούς τρόπους. Η ακραία ζέστη αυξάνει τη ζήτηση για ψύξη, ενώ µειώνει την απόδοση των ηλιακών συλλεκτών περιορίζοντας την παροχή. Οι υψηλές θερµοκρασίες µπορούν να προκαλέσουν χαλάρωση των γραµµών και υπερθέρµανση των µετασχηµατιστών, οδηγώντας σε βλάβη του εξοπλισµού και αυξάνοντας τους κινδύνους πυρκαγιών.

Στο Μεξικό, οι διακοπές ρεύµατος έχουν γίνει πιο συνηθισµένες καθώς τα καλοκαίρια γίνονται πιο ζεστά και ξηρά, και η άνθηση της οικονοµίας ωθεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στο χείλος του γκρεµού. Και στις ΗΠΑ, ωστόσο, οι φορείς εκµετάλλευσης δικτύων αγωνίζονται να κρατήσουν τα φώτα αναµµένα καθώς τα ακραία καιρικά φαινόµενα αποκαλύπτουν µεγάλα προβλήµατα σε ένα παλιό σύστηµα παροχής ενέργειας.

Σε χώρες που είχαν ήδη φτωχά συστήµατα, η κλιµατική αλλαγή επιδεινώνει τα προβλήµατα. Μια υποθαλάσσια σύνδεση αξίας 1,3 δισ. δολαρίων άνοιξε µεταξύ Ιταλίας και Μαυροβουνίου το 2019, αλλά η χωρητικότητά της θεωρείται ήδη ανεπαρκής. Το υπάρχον δίκτυο δεν µπόρεσε να αποτρέψει ένα µεγάλο µπλακ άουτ σε τέσσερις βαλκανικές χώρες, συµπεριλαµβανοµένων της Βοσνίας-ερζεγοβίνης και µεγάλου µέρους των κροατικών ακτών τον Ιούνιο, επηρεάζοντας 4 εκατοµµύρια ανθρώπους.

Aπό την Καθημερινή