Η Βουλγάρα Eυρωβουλευτής Τσβετελίνα Πένκοβα Eξελέγη Ομόφωνα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ενέργειας

Η Βουλγάρα Eυρωβουλευτής Τσβετελίνα Πένκοβα Eξελέγη Ομόφωνα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ενέργειας
energia.gr
Τετ, 17 Ιουλίου 2024 - 18:04

Η Βουλγάρα Eυρωβουλευτής Τσβετελίνα Πένκοβα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ενέργειας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της

Όπως μετέδωσε το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ), η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην πρώτη συνεδρίαση του οργανισμού κατά τη νέα θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Πένκοβα θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του οργανισμού και για πρώτη φορά στην 20ετή ιστορία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ενέργειας, στο τιμόνι θα βρίσκεται μια Σοσιαλίστρια. Η Πένκοβα διαδέχεται τον πρώην πρωθυπουργό της Πολωνίας και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ, ο οποίος ηγήθηκε του φόρουμ τα τελευταία 10 χρόνια. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson.

Η Τσβετελίνα Πένκοβα έχει σημαντική εμπειρία στον οργανισμό, του οποίου έγινε μέλος στις αρχές της προηγούμενης θητείας και στη συνέχεια εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Ευρωβουλευτής έχει εργαστεί για σημαντική νομοθεσία στους τομείς της επαναβιομηχανοποίησης, της ενεργειακής απόδοσης και της πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ενέργειας είναι ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός οργανισμός ενέργειας στις Βρυξέλλες, ο οποίος αναπτύσσει έναν τριμερή διάλογο μεταξύ της νομοθετικής εξουσίας, των φορέων ενέργειας και της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς και των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μετά την εκλογή της η Τσβετελίνα Πένκοβα παρουσίασε τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πολιτικών στον τομέα της ενέργειας. «Η προεκλογική εκστρατεία μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε άμεσα τη φωνή των Ευρωπαίων πολιτών. Δεν θέλουν διακηρύξεις για τη διάσωση του κλίματος, αλλά γρήγορη και αποτελεσματική μείωση των λογαριασμών ενέργειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω περισσότερων επενδύσεων σε πηγές βασικού φορτίου, όπως η πυρηνική ενέργεια και με καλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ. Πρέπει να κατασκευάσουμε χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης τα επόμενα χρόνια, εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια πραγματικά λειτουργική και συνδεδεμένη κοινή αγορά ενέργειας με προσιτές τιμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη μια άκρη της ηπείρου στην άλλη» τόνισε.

«Χρειαζόμαστε προβλεψιμότητα των δημοσίων πολιτικών, χαμηλότερες τιμές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ψηλές απολαβές για επαγγελματίες του κλάδου και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών στην παγκόσμια αγορά», είπε η Πένκοβα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της.