Στο μισό θα έπεφτε η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας εάν οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να επιβάλουν δασμούς 60% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα, υπολογίζει η UBS, με τις εκτιμήσεις αυτές να υπογραμμίζουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το Πεκίνο στην περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο

Οπως έχει γίνει γνωστό, ο Τραμπ σκέφτεται να επιβάλει ενιαίο δασμό 60% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές.

Κάτι τέτοιο θα «έκοβε» 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ της Κίνας το επόμενο έτος, υπολογίζει η UBS. Το Πεκίνο στοχεύει σε ανάπτυξη περίπου 5% φέτος, έχοντας εμφανίσει ρυθμούς 5,2% το 2023.

Ακόμα και αυτή η πρόβλεψη της UBS, πάντως, στηρίζεται σε μια υπόθεση ότι μέρος του εμπορίου θα εκτρέπεται μέσω τρίτων χωρών, η Κίνα δεν θα απαντήσει με αντίποινα και άλλες χώρες δεν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.

«Με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή και οι εξαγωγές μέσω άλλων οικονομιών θα μπορέσουν να μειώσουν τον αντίκτυπο των υψηλότερων δασμών στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει επίσης ο κίνδυνος άλλες χώρες να αυξήσουν και αυτές τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα», σημειώνουν οι αναλυτές της UBS.

Οι εξαγωγές έχουν υπάρξει ισχυρός μοχλός ανάπτυξης για την Κίνα φέτος, με τις καθαρές εξαγωγές να ευθύνονται για το 14% της ανάπτυξης της οικονομίας μέχρι στιγμής και το εμπορικό πλεόνασμα να αυξάνεται σε επίπεδα-ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Ωστόσο η δυναμική των κινεζικών εξαγωγών έχει προκαλέσει παράπονα από εμπορικούς εταίρους του Πεκίνου, με περισσότερες χώρες να επιβάλλουν δασμούς ή να εξετάζουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ανισορροπίες στο εμπόριο της Κίνας.

Τα κινεζικά αντίποινα θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον αντίκτυπο των δασμών καθώς θα ανέβαζαν το κόστος εισαγωγής, αναφέρει η UBS.

Σε περίπτωση ενός νέου εμπορικού πολέμου, ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα αρκούν για να απομακρύνουν τους εισαγωγείς των ΗΠΑ από τα κινεζικά προϊόντα, ακόμη και εάν τελικά μειωθούν οι δασμοί. Η UBS προβλέπει ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 4,6% το 2025 και 4,2% το 2026. Αυτοί οι ρυθμοί θα μειωθούν στο 3% και για τα δύο χρόνια, ακόμη και εάν ληφθούν μέτρα στήριξης της οικονομίας έναντι των επιπτώσεων που θα έχουν ενδεχόμενοι δασμοί.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")