Η Κίνα αναπτύσσει 339 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ενώ οι ΗΠΑ που βρίσκονται στη δεύτερη θέση μόλις 40 GW

Το µεγαλύτερο µερίδιο, σχεδόν τα δύο τρίτα, των νέων αιολικών και ηλιακών σταθµών παγκοσµίως κατασκευάζει η Κίνα, σύµφωνα µε έκθεση του αµερικανικού think tank Global Energy Monitor (GEM). Στη χώρα η αυξανόµενη δυναµικότητα των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας έχει συµπιέσει το µερίδιο παραγωγής του άνθρακα σε νέα χαµηλά επίπεδα.

Η Κίνα κατασκευάζει 339 γιγαβάτ (GW) αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε κλίµακα κοινής ωφέλειας ή το 64% του παγκόσµιου συνόλου. Αυτό είναι περισσότερο από το οκταπλάσιο των έργων που πραγµατοποιούνται στις ΗΠΑ, οι οποίες κατέχουν τη δεύτερη θέση, µε 40 GW. Ο ρυθµός της Κίνας φέρνει πιο κοντά τον παγκόσµιο στόχο για τριπλασιασµό της δυναµικότητας των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας µέχρι το τέλος του 2030 ακόµη και χωρίς περισσότερη υδροηλεκτρική ενέργεια, δήλωσαν οι συντάκτες της έκθεσης, καλώντας την Κίνα να αυξήσει τους στόχους της στις δεσµεύσεις της για το κλίµα προς τον ΟΗΕ το επόµενο έτος.

Το Πεκίνο είναι επίσης σε καλό δρόµο προκειµένου να επιτύχει τον δικό του στόχο για το 2030, δηλαδή να εγκαταστήσει 1.200 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως τα τέλη του µήνα –έξι χρόνια νωρίτερα–, δήλωσε την περασµένη εβδοµάδα η Climate Energy Finance µε έδρα το Σίδνεϊ.

Η απορρόφηση της έκρηξης των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας παραµένει µια πρόκληση για το δίκτυο της Κίνας που επικεντρώνεται στον άνθρακα και απαιτείται ταχύτερη ανάπτυξη των δικτύων µεταφοράς, δήλωσε ο αναλυτής ερευνών της GEM Aiqun Yu. Παρ’ όλα αυτά, η νέα δυναµικότητα ώθησε την παραγωγή από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας σε επίπεδα-ρεκόρ πρόσφατα, σύµφωνα µε ξεχωριστή ανάλυση που δηµοσιεύθηκε από το Carbon Brief την Πέµπτη. Η Κίνα παρήγαγε το 53% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα τον Μάιο, ένα ιστορικό χαµηλό, ενώ ένα ρεκόρ 45% προήλθε από πηγές µη ορυκτών καυσίµων. Η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε στο 12% της ηλεκτροπαραγωγής τον Μάιο και η αιολική στο 11%, καθώς η Κίνα προσέθεσε µεγάλες ποσότητες νέας δυναµικότητας. Η υδροηλεκτρική ενέργεια µε 15%, η πυρηνική ενέργεια µε 5% και η βιοµάζα µε 2% αποτελούσαν το υπόλοιπο της ενέργειας από µη ορυκτά καύσιµα.

Η αυξηµένη παραγωγή από ανανεώσιµες πηγές οδήγησε τις εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τοµέα της ενέργειας, οι οποίες αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών εκποµπών της Κίνας, να µειωθούν κατά 3,6% τον Μάιο. «Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα, ταχεία ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τότε η παραγωγή CO2 της Κίνας είναι πιθανό να συνεχίσει να µειώνεται, καθιστώντας το 2023 έτος αιχµής για τις εκποµπές της χώρας», έγραψε ο Lauri Myllyvirta, partner στο Asia Society Policy Institute. Η ανάλυσή του διαπίστωσε ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας εκτοξεύτηκε κατά 78% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σε 94 τεραβατώρες (TWH).

Τα στοιχεία από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας έδειξαν αύξηση 29%, αλλά αυτό δεν περιλαµβάνει τους ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες και εποµένως δεν λαµβάνεται υπόψη περίπου η µισή ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ενέργεια. Η νέα ανάλυση υπολόγισε την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας χρησιµοποιώντας στοιχεία για την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στοιχεία χρήσης από το Συµβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας, µια ένωση του κλάδου. Η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος σε 83 TWH, καθώς η αύξηση της δυναµικότητας κατά 21% αντισταθµίστηκε από τη χαµηλότερη χρήση λόγω των διακυµάνσεων στις συνθήκες του ανέµου. Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 39% σε σχέση µε πέρυσι, όταν η υδροηλεκτρική ενέργεια είχε πληγεί από ξηρασία.

Η παραγωγή από φυσικό αέριο µειώθηκε κατά 16% και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα µειώθηκε κατά 3,7%, ακόµη και όταν η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 7,2% σε ετήσια βάση.

Σε επίπεδα-ρεκόρ η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές τον Μάιο.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")