Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναµένεται να «µποϊκοτάρουν» την Ουγγαρία, διοργανώνοντας µια άλλη σύνοδο αντί να επισκεφθούν τη Βουδαπέστη για τη διάσκεψη που διοργανώνει ο Βίκτορ Ορµπαν

Η Ουγγαρία, που διατηρεί φέτος την εκ περιτροπής προεδρία του Συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να φιλοξενήσει µια συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις 28-29 Αυγούστου. Πρόκειται για µια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Oρµπαν να προσπαθήσει να επηρεάσει την εξωτερική ατζέντα της Ε.Ε. και για τον Ούγγρο ΥΠΕΞ, Πέτερ Σιγιάρτο, να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Oµως, ύστερα από τα εµπόδια που έχει βάλει ο Oρµπαν στην αποστολή ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ουκρανία και τις «ειρηνευτικές» του επισκέψεις στη Μόσχα και το Πεκίνο, χωρίς τη συµφωνία των υπόλοιπων 26 ηγετών της Ε.Ε., πολλοί υπουργοί και διπλωµάτες κάνουν ό,τι µπορούν για να αποφύγουν να βρεθούν δίπλα του, σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «άλλο ένα προπαγανδιστικό σόου».

Η προεδρία της Ουγγαρίας δεν έχει γίνει δεκτή µε θετικό τρόπο από τους εκπροσώπους των υπολοίπων κρατών. Την προηγούµενη εβδοµάδα ο απεσταλµένος Μπαλίντ Οντορ υπέστη δριµεία κριτική από τους συναδέλφους του στο κοινοβούλιο για τον τρόπο µε τον οποίο η χώρα του διαχειρίζεται τον ρόλο που της δόθηκε. Υστερα από αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. είναι έτοιµοι να αναλάβουν περαιτέρω δράση.

Οπως αναφέρει χθεσινό δηµοσίευµα του Politico, o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωµατίας, Ζοσέπ Μπορέλ, σκοπεύει να καλέσει τους υπουργούς σε επίσηµο συµβούλιο την ίδια ώρα µε τη διάσκεψη του Ορµπαν. Σκοπός της «αντισυγκέντρωσης» είναι να περιοριστεί κάπως η κακόγουστη προσπάθεια της Ουγγαρίας να χρησιµοποιήσει τους ευρωπαϊκούς θεσµούς µε διαφηµιστικούς σκοπούς.

Ενας διπλωµάτης που ζήτησε να παραµείνει ανώνυµος δήλωσε πως σκοπός του Μπορέλ είναι να στείλει ένα σαφές µήνυµα ότι «η Ουγγαρία δεν ενδιαφέρεται για την Ε.Ε.» και οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεν είναι διατεθειµένοι να «παίξουν στην κακόγουστη παράσταση» του Βίκτορ Ορµπαν.

Εκµεταλλευόµενος τον υψηλό θεσµικό του ρόλο, ο Μπορέλ αντιλαµβάνεται πως εάν καλέσει το συµβούλιο εξωτερικών υποθέσεων την ίδια µέρα µε τη σύνοδο της Βουδαπέστης, οι υπουργοί είναι (σχεδόν) αναγκασµένοι να επιλέξουν το πρώτο έναντι του δεύτερου. Οπως είπε αστειευόµενος ένας άλλος διπλωµάτης, εάν ο Μπορέλ καλέσει τελικά το συµβούλιο, µε «µεγάλη λύπη» θα αναγκαστεί να µη συµµετάσχει στη σύνοδο της Βουδαπέστης.

Ακόµη και πριν από τον πόλεµο στην Ουκρανία, οι εντάσεις µεταξύ της Ε.Ε. και της Ουγγαρίας είχαν αυξηθεί εδώ και χρόνια. Υπό τον Ορµπαν η χώρα οπισθοχώρησε ως προς τους δηµοκρατικούς κανόνες και το κράτος δικαίου. Παράλληλα έχει πολλάκις δυσκολέψει την οµαλή λειτουργία της Ενωσης, εµποδίζοντας την ψήφιση νόµων. Πολλές χώρες-µέλη έχουν θελήσει να δείξουν στην Ουγγαρία τη δυσαρέσκειά τους.

Στην πρώτη συνάντηση κατά την ανάληψη της προεδρίας, που έλαβε χώρα στη Βουδαπέστη και κεντρικό της θέµα ήταν η ευρωπαϊκή βιοµηχανική πολιτική, µόλις επτά υπουργοί τίµησαν την Ουγγαρία µε την παρουσία τους, ενώ δεν παραβρέθηκε ούτε ένας επίτροπος.

Το µποϊκοτάζ στο «λαµπρό» γεγονός αναµένεται να εκληφθεί σαν µια σκληρή απόρριψη. Η Ουγγαρία χρειαζόταν τη σύνοδο για να προβληθεί στην παγκόσµια σκηνή και να βελτιώσει κάπως το «πληγωµένο» της προφίλ. Η αποτυχία αυτής της προσπάθειας θα «κόψει τον αέρα» του Ορµπαν.

Αν και το σχέδιο δεν έχει ανακοινωθεί επίσηµα, έγινε γνωστό πως συζητήθηκε εκτενώς µε πολλούς υπουργούς Εξωτερικών, συµπεριλαµβανοµένων του Γάλλου Στεφάν Σεζουρνέ και της Γερµανίδας Αναλένα Μπέρµποκ. Ο Μπορέλ αναµένεται αύριο να προσκαλέσει επίσηµα τους 27 Ευρωπαίους αντιπροσώπους.

Μποϊκοτάζ των ΥΠΕΞ στη σύνοδο της Βουδαπέστης αν ταυτόχρονα τους προσκαλέσει σε συµβούλιο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωµατίας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")