Λ. Δ. Κονγκό: Αναπτυξιακές Τράπεζες της Αφρικής και των BRICS Συνεργάζονται για να Αναβιώσουν το Μεγαλύτερο Πρότζεκτ Ηλεκτροπαραγωγής στον Κόσμο

Λ. Δ. Κονγκό: Αναπτυξιακές Τράπεζες της Αφρικής και των BRICS Συνεργάζονται για να Αναβιώσουν το Μεγαλύτερο Πρότζεκτ Ηλεκτροπαραγωγής στον Κόσμο
energia.gr
Πεμ, 18 Ιουλίου 2024 - 19:56

Πέντε αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα συνεργάστηκαν για να βρουν έναν τρόπο να αναπτύξουν το μεγαλύτερο πρότζεκτ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, το σχεδιαζόμενο υδροηλεκτρικό συγκρότημα Grand Inga στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που έχει σταματήσει εδώ και δεκαετίες

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Νότιας Αφρικής (DBSA) και η Industrial Development Corp., και οι δύο κρατικές τράπεζες της Νότιας Αφρικής, συνεργάζονται με παν-αφρικανικά ιδρύματα — την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και την Αφρικανική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών — καθώς και με τη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης, τον χρηματοπιστωτικό βραχίονα της ομάδας των BRICS. «Αυτά τα πέντε μέρη ανέλαβαν την πρωτοβουλία να πουν «ας συνεννοηθούμε, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Mpho Kubelo, επικεφαλής θεμάτων επενδυτικού ρίσκου της DBSA. «Πώς θα το πετύχουμε και ποιον πρέπει να φέρουμε από την άποψη της πραγματικής ανάπτυξης;»

Εάν κατασκευαστεί σε πλήρη δυναμικότητα έως και 40 GW, το υδροηλεκτρικό συγκρότημα στον ποταμό Κονγκό, τον τρίτο μεγαλύτερο ποταμό στον κόσμο σε όγκο υδάτων, θα εκτοπίσει από την πρώτη θέση παγκοσμίως το φράγμα Three Gorges της Κίνας. Ωστόσο, ένα χρονικό σκανδάλων κυβερνητικής διαφθοράς και το αναμενόμενο κόστος του έργου που θα υλοποιηθεί σε πολλές φάσεις - με ορισμένες εκτιμήσεις να ξεπερνούν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια - το έχουν περιορίσει μέχρι στιγμής σε δύο φράγματα με περίπου 1,8 GW εγκατεστημένης ισχύος που κατασκευάστηκαν πριν από περισσότερα από 40 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μεταφέρεται 1.000 μίλια σε όλη τη χώρα για την τροφοδοσία των ορυχείων χαλκού και κοβαλτίου του Κονγκό, τα οποία διαχειρίζονται εταιρείες όπως η CMOC Ltd., η China Railway Group Ltd. και η Glencore Plc.

Σύμφωνα με τον Kubelo, οι τράπεζες συνεργάζονται ήδη από την εποχής της παγκόσμιας συνόδου κορυφής στο Παρίσι τον περασμένο Ιούνιο και υποστηρίζονται από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής και του Κονγκό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Νότια Αφρική θα συμφωνούσε να αγοράσει μέρος της παραγόμενης ενέργειας.

Μόλις πριν από δύο μήνες, η κυβέρνηση του Κονγκό ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία με την εταιρεία Natural Oilfield Services Ltd. της Νιγηρίας για την κατασκευή μιας μονάδας 7 GW στην εν λόγω τοποθεσία. Η συμφωνία αυτή αντικατέστησε μια παλαιότερη με την Fortescue Ltd., εταιρεία που ανήκει στον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο ορυχείων Andrew Forrest για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος 40 GW. Η ίδια η Fortescue είχε αντικαταστήσει έναν όμιλο ισπανικών και κινεζικών εταιρειών που απέτυχαν να αναπτύξουν μια «έκδοση» του πρότζεκτ Inga III, κόστους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ισχύος 11 GW. Η Νότια Αφρική είχε συμφωνήσει να αγοράσει ενέργεια που θα παραγόταν και από αυτό το πρότζεκτ.

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, πόση πρόοδος έχει σημειώσει η συμφωνία με το Natural Oilfield. Η υπηρεσία του Κονγκό που είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξη της Inga αρνήθηκε να σχολιάσει απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg.

Τα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα θα χρειαστεί να προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις στο πρότζεκτ, επισήμανε ο Kubelo. «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει μόνο από τα DFIs», είπε. «Τα αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν πραγματικά την προετοιμασία του έργου», είπε, προσθέτοντας ότι τελικά θα πρέπει να το διαχειριστούν ιδιωτικές εταιρείες.