Προσπάθειες για Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα κατά το Ένα Πέμπτο έως το 2020

Προσπάθειες για Μείωση των Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα κατά το Ένα Πέμπτο έως το 2020
Energia.gr
Σαβ, 4 Οκτωβρίου 2008 - 12:43
Η Πολωνία έχει σχηματίσει μέτωπο από κοινού με άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, αποσκοπώντας στην καθυστέρηση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με πολωνούς αξιωματούχους.

Η Πολωνία  έχει σχηματίσει μέτωπο από κοινού με άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, αποσκοπώντας στην καθυστέρηση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με πολωνούς αξιωματούχους.

«Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Μάσιετζ Νοβίκι υπέγραψε στην Ελλάδα συμφωνία αναφορικά με το πακέτο του κλίματος», δήλωσε στο Ρόιτερ η αξιωματούχος της πολωνικής κυβέρνησης Τζοάνα Μακόβιακ. Ανάλογες συμφωνίες η Πολωνία έχει υπογράψει με την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και σύμφωνα με αυτές «απαιτείται περαιτέρω συζήτηση» προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος.

Στόχος της Eυρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, είναι να περικόψει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά το ένα πέμπτο έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Οι έξι χώρες θα μπορούσαν, με τη συνεργασία τους, να επιδιώξουν συμβιβασμό για τα εν λόγω μέτρα, ανέφερε η αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τώρα έχουμε εξασφαλίσει μια μειονότητα ικανή να μπλοκάρει την εφαρμογή».

Η Ε.Ε. θα προσπαθήσει ενδεχομένως να διασπάσει το μέτωπο ανέφερε πηγή προσκείμενη στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή «Δεν είναι τόσο μεγάλη επιτυχία να φτιάξεις μια μειονότητα με δυνατότητα να μπλοκάρει μια απόφαση. Η μεγάλη επιτυχία είναι να μείνει το μέτωπο ενωμένο μέχρι τέλους».