Απελευθερώθηκε Από το Ιράν το Φορτίο τού Υπό Κατάσχεση Ελληνόκτητου Tanker

Απελευθερώθηκε Από το Ιράν το Φορτίο τού Υπό Κατάσχεση Ελληνόκτητου Tanker
του Γιώργου Γεωργίου
Παρ, 26 Ιουλίου 2024 - 15:17

Το Ιράν απελευθέρωσε το φορτίο 1 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου από το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο St. Nikolas, το οποίο είχε κατασχέσει στις 11 Ιανουαρίου 2024

H τουρκική ενεργειακή εταιρεία Tüpraş, η οποία είχε ναυλώσει το tanker, ανακοίνωσε χθες ότι ανακτήθηκε ολόκληρο το φορτίο μέσω διαδικασίας μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο (STS transfer), που διεξήχθη το διάστημα 23-25 Ιουλίου.

Το φορτίο, το οποίο η Tüpraş είχε αγοράσει από την ιρακινή κρατική πετρελαϊκή εταιρεία SOMO, κατευθύνεται πλέον προς το διυλιστήριο της τουρκικής εταιρείας και αναμένεται να φτάσει εκεί τον Σεπτέμβριο.

Το St. Nikolas, το οποίο ανήκει στην Empire Navigation, φέρεται να κρατείται ακόμη από τις ιρανικές δυνάμεις.

Το ιστορικό

Το εν λόγω πλοίο φαίνεται πως βρέθηκε στη μέση διαμάχης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων Equasis, το St Nikolas ονομαζόταν έως και τον Σεπτέμβριο του 2023 Suez Rajan, ένα όνομα που βρέθηκε στο επίκεντρο της ναυτιλιακής επικαιρότητας τον Φεβρουάριο του 2022.

Τότε, η αμερικανική μη κερδοσκοπική ομάδα United Against Nuclear Iran, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις του Ιράν, ανακοίνωσε υποψίες ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από την εν λόγω χώρα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο του 2023, η Ουάσιγκτον κατέλαβε το πλοίο. Μετά τη σύλληψη, η Empire Navigation παραδέχτηκε ότι παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ, μεταφέροντος φορτίο ιρανικού αργού πετρελαίου με το Suez Rajan και δεσμεύτηκε να μεταφέρει 800.000 βαρέλια ιρανικού αργού στις ΗΠΑ για κατάσχεση.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")