Μέσα στα εργοστάσια της Samsung Εlectronics ολόκληρες σειρές λευκών μηχανημάτων παράγουν ημιαγωγούς καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου με τη βοήθεια μόνο λίγων εργαζομένων

Μέχρι προ ολίγων ημερών και ο Κιμ Τζάε-Γουόν ήταν ένας από αυτούς, αλλά πλέον βρίσκεται σε απεργία επ’ αόριστον με χιλιάδες συναδέλφους του στη Νότια Κορέα. Ουσιαστικά είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός, όπως γράφει η εφημερίδα The Wall Street Journal, για ένα φλέγον ζήτημα που επηρεάζει διεθνώς τους ομίλους κατασκευής ημιαγωγών. Ο κλάδος αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, εφόσον οι ημιαγωγοί χρησιμοποιούνται παντού, τα κέρδη αυξάνονται και οι επενδύσεις τον κατακλύζουν, οπότε οι εργαζόμενοι από τη Ν. Κορέα έως τις ΗΠΑ απαιτούν συμμετοχή στα οφέλη. Πόσα από αυτά τα χρήματα πρέπει να τους αποδοθούν; Ο Κιμ είναι μέλος ενός συνδικάτου στη Samsung που απαιτεί καλύτερους μισθούς και επιδόματα από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο, ο οποίος θα δαπανήσει 45 δισ. δολάρια περίπου για δύο νέα εργοστάσια παραγωγής και μια εγκατάσταση συσκευασίας τσιπ στο Τέξας με τη στήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν. Επ’ αυτού θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες παρατηρείται ανάλογη κινητοποίηση, καθώς τα συνδικάτα προσπαθούν να οργανώσουν υπαλλήλους σε πολλά εργοστάσια τσιπ, των οποίων οι ιδιοκτήτες πρόκειται να λάβουν κρατικά κονδύλια. Σημειώνεται ότι την Τρίτη οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν τον πρώτο γύρο συνομιλιών τους από την έναρξη της απεργίας, χωρίς αποτέλεσμα. «Ελπίζουμε ότι η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό», δήλωσε εκπρόσωπος της Samsung Electronics.

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις παγκοσμίως διοχετεύονται στους ημιαγωγούς. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θεωρούν τον εν λόγω κλάδο στρατηγική βιομηχανία, παράγοντας που δίνει ώθηση στις απαιτήσεις των εργαζομένων για καλύτερη μεταχείριση. Τα ετήσια έσοδα της βιομηχανίας αναμένεται να διπλασιαστούν σε 1 τρισ. δολάρια μέχρι το 2030. Οι περισσότεροι από τους κόμβους παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ΗΠΑ, στη Νότια Κορέα και στην Ταϊβάν, δεν είχαν σωματεία τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά πλέον η κατάσταση αλλάζει. Ειδικά ο συνδικαλισμός στη Samsung Electronics ξεκίνησε το 2019 και συσπειρώνει σχεδόν το 25% των περίπου 125.000 εργαζομένων της στη Νότια Κορέα. Πέραν της Samsung, προ ημερών εργαζόμενοι στην Analog Devices στο Ορεγκον των ΗΠΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση, ζητώντας ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας και κατώτατο ωρομίσθιο 27 δολαρίων. Τέλος, εμπνεόμενη από τη Samsung, η ομοσπονδία των εργαζομένων στις επικοινωνίες της Αμερικής ασκεί πιέσεις στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τσιπ των ΗΠΑ, που λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και η Intel, να συνάψουν εργασιακές συμφωνίες.

(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)