Με πτώση 2% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης το WTI, καθώς η ανησυχία για την αμερικανική οικονομία επισκίασε την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο τομέας της μεταποίησης συρρικνώθηκε τον Ιούλιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 2,05% στα 76,31 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent είδε το συμβόλαιό του για τον Οκτώβριο να χάνει 1,63% και να διολισθαίνει στα 79,52 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές πετρελαίου είχαν σημειώσει ράλι την Τετάρτη μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη, η οποία αύξησε τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διέταξε άμεσο πλήγμα κατά του Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία του Χανίγιε, δήλωσαν τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι στους New York Times. Ο Χαμενεΐ διέταξε το άμεσο χτύπημα σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν το πρωί της Τετάρτης μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στους Times. Κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν την Πέμπτη με εκπροσώπους των Χούθι της Υεμένης, της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και μαχητικών ομάδων στο Ιράκ, δήλωσαν πέντε πηγές στο Reuters.

"Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς κλιμακώνει τη σύγκρουση και φέρνει πιο κοντά το ξέσπασμα ενός ευρύτερου πολέμου στην περιοχή", σχολίασε η Helima Croft της RBC Capital Markets. Στο σημείωμά της η Croft ανέφερε πως "δεν είμαστε σίγουροι αν θα επικρατήσει η ίδια δυναμική ανάσχεσης, δεδομένου ότι πλέον εμπλέκονται άμεσα η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, καθώς και το Ιράν". "Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα φαίνεται να απειλούνται σοβαρά", πρόσθεσε.