Κίβδηλες οι Απειλές του Ερντογάν! Η Τουρκική Zorlu Enerji Τροφοδοτεί με Ρεύμα τον Στρατό του Ισραήλ

Κίβδηλες οι Απειλές του Ερντογάν! Η Τουρκική Zorlu Enerji Τροφοδοτεί με Ρεύμα τον Στρατό του Ισραήλ
γράφει ο Νίκος Αρβανίτης
Δευ, 12 Αυγούστου 2024 - 17:24

Η ισραηλινή κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει τη ροή σημαντικού ποσού κεφαλαίων από το Υπουργείο Άμυνας στη Zorlu Holding, με επικεφαλής τον Ahmet Nazif Zorlu. Η εταιρεία Dorad με έδρα την Κωνσταντινούπολη, παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στον IDF και το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ από το 2004

Να επισημανθεί ότι το 25% των μετοχών της Dorad Energy ανήκει στην Zorlu Enerji, θυγατρική της Zorlu Holding.

Στην είδηση ​​που δημοσιεύτηκε με την υπογραφή του Liat Ron, αναφέρεται ότι “Η ισραηλινή κυβέρνηση συνέχισε να επιτρέπει τη ροή σημαντικού ποσού κεφαλαίων από το Υπουργείο Άμυνας στη Zorlu Holding, με επικεφαλής τον Ahmet Nazif Zorlu. Η εταιρεία Dorad με έδρα την Κωνσταντινούπολη παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στον IDF και το Υπουργείο Άμυνας από το 2004.”

Σύμφωνα με πληροφορίες στις ειδήσεις, δυόμισι μήνες μετά την έναρξη του μποϋκοτάζ της Τουρκίας, τον Ιούλιο, το διοικητικό συμβούλιο της Dorad, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων Zorlu, συνεδρίασε και ενέκρινε ομόφωνα την ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις βάσεις των IDF.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι η συμφωνία με την Dorad Energy δεν ανανεώθηκε, αλλά έγινε μόνο μια προσαρμογή ώστε να αντικατοπτρίζει μειωμένο τιμολόγιο προκειμένου να μειωθεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για το Υπουργείο Άμυνας. Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι “η Dorad είναι μια ισραηλινή εταιρεία της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το κράτος του Ισραήλ. Οι δραστηριότητές της διεξάγονται σύμφωνα με τους ισραηλινούς νόμους και κανονισμούς”.

Στην Τουρκία, οι διασυνδέσεις της Zorlu Holding με το Ισραήλ δεν πέρασαν απαρατήρητες. Ο όμιλος δέχθηκε πίεση από το κίνημα της Παλαιστίνης BDS όταν το ιρλανδικό συγκρότημα Fontaines DC επρόκειτο να εμφανιστεί στο Zorlu Center στην Κωνσταντινούπολη. Το συγκρότημα ακύρωσε τελικά την παράσταση αφού έμαθε ότι ο χώρος συνδέθηκε με μια εταιρεία που «συνεργάζεται με τον Σιωνιστικό εχθρό».

H Zorlu Enerji σε σχετική ενημέρωση ανέφερε ότι δεν έχει την εξουσία να λάβει οποιαδήποτε απόφαση στον Σταθμό Παραγωγής Φυσικού Αερίου Dorad, στο οποίο συμμετέχει κατά 25% και το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τους ισραηλινούς νόμους.

info
Η Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.S. που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μαζί με τις θυγατρικές της, δραστηριοποιείται στην παραγωγή, διανομή, λιανικό εμπόριο, χονδρική και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού στην Τουρκία και διεθνώς. Την περίοδο αυτή ετοιμάζει τη διαπραγμάτευση της Zorlu Renewables με δημόσια προσφορά μετοχών της.

Η Zorlu Renewables (Zorlu Yenilenebilir) διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας 559 MW. Αποτελούνταν από 305 MW σε γεωθερμική ενέργεια, τον μεγαλύτερο στόλο του είδους του στην Τουρκία, 135 MW σε αιολική ενέργεια και 119 MW σε υδροηλεκτρική ενέργεια.
Πτώση κερδών το 2023

Η Zorlu Energy είχε έσοδα 8,9 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών για το 2023 ή 264 εκατομμύρια ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο παραγωγής της Zorlu Energy περιλαμβάνει 7 υδροηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, 3 αιολικούς, 4 γεωθερμικούς και 3 σταθμούς παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου στην Τουρκία,1 εργοστάσιο αιολικής ενέργειας στο εξωτερικό στο Πακιστάν και 3 σταθμούς παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο στο Ισραήλ.

Η Zorlu Energy, ο μόνος εξουσιοδοτημένος διανομέας και επιχειρηματικός συνεργάτης των ηλιακών συλλεκτών λεπτής μεμβράνης First Solar PV σε 26 χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, την Ευρασία και τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, από το 2017, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Locus Energy, το 2018, που καλύπτει την Ανατολική Ευρώπη, Η Ευρασία και η Μέση Ανατολή, ξεκίνησαν τις υπηρεσίες O&M για εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας.

Στα τέλη Μαΐου, η Zorlu Enerji αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές της στις ισραηλινές εταιρείες Ezotech, Solad και Adnit, καθεμία από τις οποίες έχει εταιρική σχέση με 42,15 τοις εκατό, αλλά δεν έκανε κανένα βήμα σχετικά με τις μετοχές της στην Dorad Energy.

(πηγή: Komotinipress.gr - από infognomonpolitics.gr)