Η έκτακτη απόφαση για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, με στόχο τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας, δεν ήταν αρκετή για να συγκρατήσει την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η οποία υποχώρησε κατά περίπου 2 δολάρια και βρίσκεται κοντά στα 88 δολ./βαρέλι, ενώ ο χρυσός εκτινάχθηκε στα 902 δολάρια ανά ουγκιά.

Η έκτακτη απόφαση για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, με στόχο τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας, δεν ήταν αρκετή για να συγκρατήσει την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, η οποία υποχώρησε κατά περίπου 2 δολάρια και βρίσκεται κοντά στα 88 δολ./βαρέλι, ενώ ο χρυσός εκτινάχθηκε στα 902 δολάρια ανά ουγκιά.

Παρά την αρχική ενίσχυση λόγω της παραπάνω απόφασης των κεντρικών τραπεζών, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα πτώση 1,86 δολαρίων, στα 88,20 δολ./βαρέλι.Παράλληλα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υποχωρεί κατά 1,02 δολάρια και έχει διαμορφωθεί στα 83,64 δολ./βαρέλι.

«Η μείωση των επιτοκίων  προκάλεσε την ενίσχυση, αλλά οι αγορές πετρελαίου υποχωρούν εκ νέου καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες για μείωση της ζήτησης»,σύμφωνα με αναλυτή της BNP Paribas Commodity Futures Inc.

Από την άλλη, το συμβόλαιο άμεσης παράδοσης του χρυσού εκτινάχτηκε κατά 1,7% στις ασιατικές συναλλαγές στα 902 δολάρια ανά ουγκιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς η κάθετη διολίσθηση των ασιατικών χρηματιστηρίων ώθησε τους επενδυτές να βρουν εκεί «καταφύγιο» εν μέσω καθολικής πτώσης στις τιμές των υπόλοιπων εμπορευμάτων.

Παράλληλα, εν μέσω του πανικού που επικρατεί στις διεθνείς αγορές,το γεν εκτινάχτηκε, σπάζοντας το φράγμα των 100 ανά δολάριο για πρώτη φορά σε έξι μήνες, κατόπιν της διολίσθησης των ασιατικών χρηματιστηρίων που υποχρεώνει τους επενδυτές να μειώσουν το άνοιγμα στο αποκαλούμενο carry trade, δηλαδή στις αγορές υψηλής απόδοσης ενεργητικών με δάνεια σε γεν.

Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών έναντι του ευρώ. Το γεν ανήλθε στα 100,23 ανά δολάριο έναντι 101,47 χθες. Ενδοσυνεδριακά το δολάριο διολίσθησε έως τα 99,61 γεν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχώρησε στα 136 γεν από 137,89 γεν χθες. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε στο 1,3634 δολάριο ανά ευρώ από 1,3588 δολάριο.