Η δανέζικη Ørsted, η εταιρεία που κατείχε την πρώτη θέση στην κατασκευή υπεράκτιων αιολικών μέχρι το 2022, αντιμετωπίζει νέους πονοκεφάλους καθώς η αγορά ΑΠΕ αλλάζει.

Μετά από ένα καταστροφικό 2023, η Ørsted είχε προχωρήσει σε μαζικές ακυρώσεις έργων. Για το 2023 μόνο, η εταιρεία διέγραψε χρέη ύψους 28,6 δις δανέζικων κορωνών ή 3,8 δις ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα, η επιχείρηση προχώρησε σε νέες διαγραφές, αυτή τη φορά πιο μετριοπαθείς, στα 3,2 δις δανέζικες κορώνες ή 430 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρέη συνδέονταν κυρίως με τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στο υπεράκτιο πάρκο Revolution Wind, ισχύος 706 MW, που θα βρίσκονταν ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών των ΗΠΑ, καθώς και την ακύρωση του εργοστασίου συνθετικών καυσίμων, με παραγωγή 55.000 τόνων συνθετικής μεθανόλης ετησίως, στη βόρεια Σουηδία.

Η Ørsted έχει ήδη ακυρώσει ή αναβάλει πολλά φιλόδοξα έργα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Ωστόσο, οι μέτοχοι αναμένουν ακόμα πιο αυστηρή επανεξέταση της στρατηγικής της επιχείρησης, προσδοκώντας διαγραφές που θα αγγίζουν ακόμα και τα 80 δις δανέζικες κορώνες μέχρι το 2026. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία δεν έχει άλλη επιλογή από τις μαζικές αποεπενδύσεις, καθώς οι επενδυτές παραμένουν διστακτικοί ως προς τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της.

Τα επενδυτικά σχέδια της Ørsted. Πηγή: Financial Times.

 

Παρόλο που οι ΑΠΕ έχουν θετικές προοπτικές μακροπρόθεσμα, μία σειρά διεθνών συγκυριών τους τελευταίους μήνες έχει υπονομεύσει την ανάπτυξη νέων έργων. Από την πολιτική αβεβαιότητα εξαιτίας της ενίσχυσης δυνάμεων που αμφισβητούν την πράσινη μετάβαση, μέχρι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και τα συνεχώς αυξανόμενα ασφαλιστικά κόστη, ο κλάδος της πράσινης ενέργειας βρίσκεται σε φάση εσωστρέφειας.