Το πρώτο εξάμηνο του 2024, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ έλαβε μια σημαντική ώθηση, με τους προγραμματιστές και τους ιδιοκτήτες σταθμών παραγωγής ενέργειας να προσθέτουν ένα τεράστιο δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 20,2 γιγαβάτ (GW). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ( ΕΙΑ ), πρόκειται για αύξηση 21%

– 3,6 GW περισσότερα – σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Και αν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, επιπλέον 42,6 GW χωρητικότητας θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Όπως και το 2023, η ηλιακή ενέργεια συνεχίζει να κυριαρχεί, αποτελώντας το μεγαλύτερο μερίδιο της νέας χωρητικότητας. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, μπήκαν 12 GW ηλιακής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας το επιβλητικό 59% της συνολικής νέας ισχύος. Το Τέξας και η Φλόριντα ήταν στην πρώτη γραμμή, συνεισφέροντας το 38% των ηλιακών προσθηκών των ΗΠΑ. Τα έργα που ξεχωρίζουν περιλαμβάνουν την εγκατάσταση Gemini της Νεβάδα, η οποία πρόσθεσε 690 μεγαβάτ (MW) ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης, και το έργο Lumina Solar Project ισχύος 653 MW στο Τέξας.

Η αποθήκευση ενέργειας μπαταριών είναι επίσης σε άνοδο. Η αποθήκευση μπαταριών γίνεται γρήγορα σημαντικός παράγοντας, συνεισφέροντας το 21% (4,2 GW) της νέας χωρητικότητας το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η Καλιφόρνια, το Τέξας, η Αριζόνα και η Νεβάδα ήταν τα hot spot για αυτές τις προσθήκες. Το έργο Gemini έγινε επίσης πρωτοσέλιδο με την αποθήκευση μπαταριών 380 MW, παράλληλα με το ηλιακό κέντρο Eleven Mile της Αριζόνα 300 MW.

Ο άνεμος και η πυρηνική ενέργεια αφήνουν επίσης το στίγμα τους. Η αιολική ισχύς είχε επίσης ισχυρή επίδειξη, προσθέτοντας 2,5 GW, ή 12% της νέας ισχύος. Το Τέξας για άλλη μια φορά πρωτοστάτησε με τα αιολικά πάρκα Canyon Wind (309 MW) και Goodnight (266 MW). Στο πυρηνικό μέτωπο, ο πυρηνικός σταθμός Vogtle της Γεωργίας έγινε σημαντικό ορόσημο. Η μονάδα 4, ένας αντιδραστήρας 1.114 MW, τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο, καθιστώντας το Vogtle τη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση στις ΗΠΑ με τέσσερις αντιδραστήρες.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ο ρυθμός απόσυρσης της παλαιάς ισχύος έχει επιβραδυνθεί φέτος. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, αποσύρθηκαν 5,1 GW παραγωγικής ικανότητας, από 9,2 GW κατά την ίδια περίοδο το 2023. Η πλειονότητα αυτών των αποχωρήσεων ήταν μονάδες φυσικού αερίου (53%) και άνθρακα (41%). Οι αξιοσημείωτες ''συνταξιοδοτήσεις'' περιελάμβαναν τη μονάδα 1 του Συνεταιρισμού Seminole Electric της Φλόριντα και τη Μονάδα 1 του Σταθμού Παραγωγής Πόλης Homer της Πενσυλβάνια, και τα δύο με καύση άνθρακα, και το Mystic Generating Station της Μασαχουσέτης, μια μονάδα φυσικού αερίου.

Τι έρχεται το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Υπάρχει πολύ περισσότερη χωρητικότητα στον ορίζοντα το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Οι προγραμματιστές σχεδιάζουν να προσθέσουν άλλα 42,6 GW, με σχεδόν το 60% αυτής να αναμένεται να προέρχεται από ηλιακή ενέργεια. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το 2024 θα μπορούσε να σημειώσει ένα νέο ρεκόρ με 37 GW ηλιακής ισχύος να προστεθούν σε ένα μόνο έτος – σχεδόν διπλάσιο από αυτό που είδαμε το 2023.

Η αποθήκευση μπαταριών βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο για ένα έτος ρεκόρ, με 15 GW να κυκλοφορούν δυνητικά στο διαδίκτυο. Το Τέξας και η Καλιφόρνια αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 81% αυτής της νέας χωρητικότητας αποθήκευσης.

Από την άλλη πλευρά, η ισχύς των 2,4 GW που πρόκειται να αποσυρθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ειναι κυρίως μονάδες άνθρακα (0,7 GW) και φυσικού αερίου (1,1 GW).