Συμφωνία ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων έκλεισε ο Ευάγγελος Μαρινάκης με την μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Bahri, για την πώληση εννέα πλοίων VLCC, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Η συναλλαγή θα μπορούσε προσωρινά να εκτοξεύσει την Bahri, όπως είναι γνωστή η National Shipping Co. της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης των λεγόμενων πολύ μεγάλων πλοίων μεταφοράς αργού πετρελαίου ή VLCC στον κόσμο.

Η Bahri διαθέτει ήδη 40 τέτοια πλοία και η συμφωνία με την Capital Maritime του Ευάγγελου Μαρινάκη θα την βοηθήσει να "προωθήσει σημαντικά τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου της, ενισχύοντας τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων ιδιοκτητών VLCC παγκοσμίως", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η εταιρεία. 

Η Bahri αναμένει ότι τα πλοία - τα οποία θα αποτελούν περισσότερο από το ένα πέμπτο του στόλου της - θα μειώσουν σημαντικά τα λειτουργικά της έξοδα. Είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά και διαθέτουν scrubbers που τους επιτρέπουν να καίνε καύσιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο χωρίς να αυξάνουν τις εκπομπές ρύπων.

 Η Bahri συμφώνησε να καταβάλει στην Capital Maritime 3,75 δισεκατομμύρια ριάλ, ήτοι περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Τα πλοία έχουν μέση ηλικία 5,9 ετών, σχεδόν έξι χρόνια νεότερα από τον υπάρχοντα στόλο της εταιρείας.

Τα πλοία θα παραδοθούν σε πολλές παρτίδες πριν από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Η Bahri θα καταβάλλει το 10% της συνολικής συναλλαγής κατά την υπογραφή και το υπόλοιπο κατά την παράδοση των πλοίων. 

Η πώληση για την ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία ακολουθεί τις παραγγελίες για έξι VLCC διπλού καυσίμου LNG στην Κίνα νωρίτερα φέτος, προς 140 εκατ. δολάρια το καθένα, με παραδόσεις που έχουν οριστεί για το 2026 και το 2027, ενώ θα αφήσει την Capital Maritime με δύο VLCC, εξαιρουμένων εκείνων που βρίσκονται υπό κατασκευή, σύμφωνα με την καταχώρηση του στόλου στην ιστοσελίδα της ελληνικής εταιρείας.