Τουρκία: Τα ΜΜΕ Προεξοφλούν την De Facto Ακύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου

Τουρκία: Τα ΜΜΕ Προεξοφλούν την De Facto Ακύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου
energia.gr
Τετ, 28 Αυγούστου 2024 - 17:00

Την... κοπτοραπτική συνεχίζουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης τα οποία ξεκίνησαν από την αναμενόμενη επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι στην Τουρκία και έφτασαν σε... κατάργηση της συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορα.

Όπως έχει μεταδοθεί από τουρκικά και αραβικά μέσα εδώ και περίπου μία εβδομάδα ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα μεταβεί στην Τουρκία στις 4 Σεπτεμβρίου  για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Αιγύπτου, στην πρώτη του μάλιστα επίσκεψη. Η επίσκεψη αυτή είναι στο πλαίσιο ανταπόδοσης της επίσκεψης που είχε κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου.

Αναμένεται ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα έρθει στην Άγκυρα με μεγάλη αντιπροσωπεία που θα περιλαμβάνει υπουργούς και ανώτερους αξιωματούχους. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά, αναμένεται να γίνουν κάποια βήματα και να υπογραφούν έγγραφα που θα βελτιώσουν τη συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός, και αμυντική βιομηχανία, καθώς και διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Στη συνάντησή τους στις 14 Φεβρουαρίου, Σίσι και Ερντογάν έθεσαν τον στόχο να αυξήσουν τον όγκο του εμπορίου στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε 5 χρόνια.

Τώρα όμως, Τούρκος αναλυτής έρχεται να παρουσιάσει ένα άλλο σενάριο για τη συνάντηση. Σε τηλεοπτικό πάνελ στον συμφερόντων Ερντογάν σταθμό aHaber, ο ακαδημαϊκός Ιρφάν Καγιά Ουλγκέρ σχολιάζει: "Η υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη άνοιξε την πύλη της διχοτόμησης της Αν. Μεσογείου σαν να έχουμε συμφωνήσει με την Αίγυπτο. Εμείς έχουμε το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Η Ελλάδα ξεσηκώθηκε και μας έβαλε απέναντι και την Ε.Ε. Πήραν και αποφάσεις εναντίον μας".

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του προσθέτει: "Στη συνάντηση αυτή στην επίσκεψη στην Τουρκία, θεωρώ πως η συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης θα φτάσει σε ανώτερο επίπεδο. Σε περίπτωση που υπογραφεί αυτή η συμφωνία με την Αίγυπτο, η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο θα είναι πια άχρηστη. Η Ελλάδα στη συμφωνία είχε εντάξει την Κρήτη και την Ρόδο, ενώ τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο η ηπειρωτική χώρα μπορεί να έχει. Τώρα η συμφωνία με την Αίγυπτο θα αλλάξει τα δεδομένα. Η Αίγυπτος θα κερδίσει χώρο στην Αν.Μεσόγειο σε μέγεθος μπορούμε να μιλάμε όσο η Κύπρος και ίσως και μεγαλύτερο χώρο. Ίσως, δηλαδή θα παρακάμψει όλες τις ενέργειες της Ελλάδας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου".