Παγκόσμιο Πυρηνικό Συμπόσιο: Οι Ηγέτες της Πυρηνικής Βιομηχανίας Συναντώνται στο Λονδίνο

Παγκόσμιο Πυρηνικό Συμπόσιο: Οι Ηγέτες της Πυρηνικής Βιομηχανίας Συναντώνται στο Λονδίνο
energia.gr
Παρ, 6 Σεπτεμβρίου 2024 - 10:09

Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση καλωσόρισε στο ετήσιο Συμπόσιό της στο Λονδίνο έναν αριθμό ρεκόρ 800 αντιπροσώπων. Το Συμπόσιο θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στα καύσιμα, τις αλυσίδες εφοδιασμού στις αναδυόμενες αγορές, τη χρηματοδότηση, τους τελικούς χρήστες ενέργειας και τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα.

Ο Δρ Σάμα Μπιλμπάο Λεόν, γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης, δήλωσε ότι η αύξηση των συμμετεχόντων από χώρες εκτός του τομέα δείχνει ότι «η παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων εκτός του τομέα επιθυμούν σοβαρά την πυρηνική ενέργεια για τα οφέλη της - καθαρή, αξιόπιστη, ασφαλής και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Και για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας, τη δυνατότητα απεξάρτησης από τον άνθρακα ολόκληρης της οικονομίας».

Από τα σημαντικότερα σημεία από την έναρξη του Συμποσίου, είναι ότι η ENEC επιβεβαίωσε ότι η μονάδα 4 του πυρηνικού σταθμού Barakah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τέθηκε σε εμπορική λειτουργία, ολοκληρώνοντας έτσι το πρόγραμμα κατασκευής του. Η πλήρης λειτουργία του θα επιτρέψει την παραγωγή έως και 25% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΑΕ.

Επίσης, η Orano ανακοίνωσε την επιλογή του Oak Ridge, Tennessee, ως προτιμώμενη τοποθεσία για την κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.

Η Westinghouse εγκαινιάζει το Σύστημα Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI), Hive™, για την παροχή προσαρμοσμένων λύσεων GenAI για την παγκόσμια πελατειακή της βάση.

Το Παγκόσμιο Πυρηνικό Συμπόσιο ακολουθεί τη δημοσίευση της Παγκόσμιας Έκθεσης Πυρηνικών Επιδόσεων 2024 τον περασμένο μήνα, η οποία ανέφερε:

Η παγκόσμια παραγωγή πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε το 2023 σε 2602 TWh, παρέχοντας το 9% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας - δεύτερη μετά την υδροηλεκτρική ενέργεια μεταξύ των καθαρών πηγών ενέργειας.

Σημαντικά προγράμματα κατασκευής βρίσκονται σε εξέλιξη, με 64 αντιδραστήρες σε 15 χώρες, ενώ πάνω από 20 χώρες που εισέρχονται στην αγορά, όπως η Γκάνα, η Πολωνία και οι Φιλιππίνες, βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης πολιτικών που θα επιτρέψουν την κατασκευή των πρώτων πυρηνικών τους σταθμών.