Η Επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας Προμηνύει Νέα Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου

Η Επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας Προμηνύει Νέα Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου
energia.gr
Παρ, 10 Οκτωβρίου 2008 - 18:14
Τα προβλήματα που προκάλεσαν οι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού και η μείωση της παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ δεν επηρέασαν τελικά με καταλυτικό τρόπο την αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Άντιθετα, όπως επισημαίνει η μηνιαία Έκθεση Πετρελαίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση τον Σεπτέμβριο και τις αρχές Οκτωβρίου.

Τα προβλήματα που προκάλεσαν οι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού και η μείωση της παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ δεν επηρέασαν τελικά με καταλυτικό τρόπο την αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Άντιθετα, όπως επισημαίνει η μηνιαία Έκθεση Πετρελαίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση τον Σεπτέμβριο και τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Οι τιμές του αμερικανικού αργού έπεσαν κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Οκτωβρίου έναντι των 100 δολαρίων περίπου όπου είχαν φτάσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, παραμένει η αστάθεια των τιμών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πρωτοφανείς καθημερινές διακυμάνσεις.

Οι προβλέψεις για τη ζήτηση του πετρελαίου ελαττώθηκαν κατά 240 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως για το 2008 και κατά 440 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως για το 2009, λόγω των μειωμένων διανομών σε χώρες του ΟΟΣΑ και τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2008 αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 86,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυξημένη δηλαδή κατά 0,5% ή 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2007. Από την άλλη, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κυμανθεί το 2009 στα 87, 2 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση, αυξημένη δηλαδή κατά 0,8% ή 0,7 εκατ. βαρέλια ημερήσιας παραγωγής.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου έπεσε τον Σεπτέμβριο κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 85,6 εκατ. βαρέλια. Η αυξημένη προσφορά πετρελαίου από τη Ρωσία και την Βόρεια Θάλασσα αντισταθμίστηκε από τις διακοπές στην παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού, στο Αζερμπαϊτζάν και στις χώρες του ΟΠΕΚ. Όσον αφορά τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ, το 2008 η καθαρή συνολική αύξηση της παραγωγής τους σε μεγάλο βαθμό εξανεμίστηκε, φτάνοντας σήμερα κατά μέσο όρο στα 150 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, και 310 χιλιάδες επιπλέον βαρέλια ημερησίως από βαρέλια υγρού αερίου (gas liquids) του ΟΠΕΚ. Η συνολική αύξηση στην παραγωγή για το 2009 υπολογίζεται στα 1,45 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η προσφορά αργού πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο έπεσε στα 32,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας πτώση κατά 0,3 εκατ. βαρέλια, κυρίως λόγω απρόσμενων προβλημάτων στην εξόρυξη. Πέραν της τακτικής συνόδου του ΟΠΕΚ, στις 9 Σεπτεμβρίου, η οποία επαναβεβαίωσε τους στόχους παραγωγής, θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη σύνοδος στις 18 Νοεμβρίου, με θέμα τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις συνέπειες της στην αγορά πετρελαίου. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ βρίσκεται στα 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τα αποθέματα του ΟΟΣΑ ανήλθαν τον Αύγουστο στα 2.645 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας πτώση κατά 5,1 εκατ. βαρέλια, κυρίως σε αποθέματα αργού στις ευρωπαϊκές χώρες και αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ. Οι τυφώνες οδήγησαν σε περαιτέρω δραματική μείωση την αμερικανική παραγωγή και, σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς, θα μπορούσαν να μειώσουν τη συνολική κάλυψη αποθεμάτων από 54,9 ημέρες στα τέλη Αυγούστου στις 53,6 ημέρες στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στον τομέα της διύλισης, οι εκτιμήσεις για την παραγωγή κατά το τελευταίο τέταρτο του 2008 αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω κατά 0,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με την πρόβλεψη της αναφοράς του προηγουμένου μηνός, λόγω χαμηλότερης ζήτησης, αυξημένου κόστους συντήρησης, ακραίων φυσικών φαινομένων και οικονομικών περικοπών.