Συνεχίζεται η κάθετη πτώση που παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές την Παρασκευή, δεχόμενη πιέσεις από τις εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια ζήτηση θα περιοριστεί αν η χρηματοπιστωτική κρίση σπρώξει την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση ύφεσης. Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα πτώση 6,74 δολαρίων και εμπορευόταν στα 79,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει μέχρι και στα 78,61 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2007.

Συνεχίζεται η κάθετη πτώση που παρουσιάζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές την Παρασκευή, δεχόμενη πιέσεις από τις εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια ζήτηση θα περιοριστεί αν η χρηματοπιστωτική κρίση σπρώξει την παγκόσμια οικονομία σε κατάσταση ύφεσης.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το απόγευμα πτώση 6,74 δολαρίων και εμπορευόταν στα 79,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει μέχρι και στα 78,61 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2007.

Επίσης, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 6,17 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 76,49 δολάρια το βαρέλι, κάτω από τα 80 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο.

Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας μείωσε την πρόβλεψη του σχετικά με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2008 στο 0,5% - τη χαμηλότερη, με όρους ποσοστού, από το 1993, ενώ τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ θα έχουν μια έκτακτη σύνοδο στις 18 Νοεμβρίου στη Βιέννη προκειμένου να εξετάσουν τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν σημειώσει σημαντική πτώση, περίπου 45%, από την τιμή-ρεκόρ των 147,27 δολαρίων που είχε σημειωθεί την 11η Ιουλίου.

(πηγή: www.euro2day.gr  10/10/2008)