Μαρινάκης: Αποστέλλεται Αμέσα η Επιστολή Μητσοτάκη προς φον ντερ Λάιεν για τις Υψηλότερες Τιμές του Ρεύματος στα Βαλκάνια

Μαρινάκης: Αποστέλλεται Αμέσα η Επιστολή Μητσοτάκη προς φον ντερ Λάιεν για τις Υψηλότερες Τιμές του Ρεύματος στα Βαλκάνια
energia.gr
Τρι, 10 Σεπτεμβρίου 2024 - 18:13

Είναι έτοιμη και θα αποσταλεί άμεσα προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιστολή του Πρωθυπουργού για τις υψηλότερες τιμές του ρεύματος στα Βαλκάνια

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3.

Σχετικά με τις αυξημένες τιμές ηλεκτρισμού, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι είναι από τις μάχες που σε ένα μεγάλο ποσοστό δόθηκαν με πρωταγωνιστικό ρόλο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην περίοδο που έπρεπε να στηριχθούν οι καταναλωτές, γιατί, όπως ανέφερε, πολλές από αυτές τις έκτακτες κινήσεις ήταν και συμφωνημένες σε κεντρικό επίπεδο. «Η Ελλάδα ναι, έδωσε τα περισσότερα χρήματα συναρτήσει του ΑΕΠ της, αλλά ήταν μια έκτακτη κατάσταση. Τώρα, πρέπει να δούμε συνολικά το ζήτημα της τιμολόγησης γιατί υπάρχει μια στρέβλωση στην αγορά», επισήμανε.

Αναφορόμενος σε κάποιες ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής, τόνισε ότι «αυτό είναι καταρχάς ανακριβές γιατί η χονδρική μετριέται – αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι- σε ένα βάθος μεγάλο, δηλαδή σε μια βδομάδα, σε έναν μήνα. Υπάρχουν, όντως, πράγματι, ώρες που η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα. Αλλά, αν το δεις σε βάθος μήνα δεν έχει. Πράγματι, όμως, οι χώρες της ευρύτερης περιοχής μας αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω των επιμέρους διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό είναι που λέμε ότι πληρώνουμε κάτι για το οποίο δεν ευθυνόμαστε».

Σχετικά με την περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών σε περίπτωση υπέρμετρων αυξήσεων στο ρεύμα, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η απάντηση είναι κατηγορηματικά «ναι» και αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που τα χρήματα δίνονται στοχευμένα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι δεδομένο, όπως συνέβη με τους αγρότες, που πρακτικά λύθηκε το θέμα σε ένα μεγάλο ποσοστό σε βάθος 10ετίας, δεν υπάρχει περίπτωση αν βρεθούμε σε κάποιον μήνα στην ανάγκη να στηρίξουμε τους πολίτες για υπέρμετρες αυξήσεις, να μην το κάνουμε. Θα το κάνουμε. Δηλαδή, τον Αύγουστο, που ήταν ο πρώτος μήνας από τον Ιανουάριο, που παρατηρήθηκε το φαινόμενο αυτό και -προσέξτε- ήρθε δύο εβδομάδες πριν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πριν την ανακοίνωση των τιμών του μήνα και είπε θα στηρίξουμε. Εδώ η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα που είναι πρώτη σε ρυθμούς αύξησης χρήσης των ΑΠΕ πρέπει να συνεχίσει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε να μην χρειάζεται αυτή η στήριξη, αλλά όταν χρειάζεται, θα παρέχεται», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Τέλος, αναφερόμενος στον εξορθολογισμό της φορολογίας, τόνισε ότι «Λέμε και ισχύει, ότι στη μεγαλύτερη κρίση, την πρώτη πληθωριστική κρίση, ως προς το ρεύμα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα περισσότερα: ήταν περίπου 13 δισεκατομμύρια για την στήριξη για το ρεύμα». Ωστόσο, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των χρημάτων δεν βγήκαν από τις τσέπες όλων των πολιτών, αλλά ήρθε και με τον άμεσο μηχανισμό φορολόγησης, αλλά και με τον έκτακτο μηχανισμό.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έκανε από τα υπερκέρδη. Και, αντίστοιχα, πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων. Τα χρήματα αυτά, επειδή η λογοδοσία είναι λέξη σημαντική για να έχουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, η οποία κρίνεται καθημερινά, θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε αυτούς που, πραγματικά, έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και μιας σειράς άλλων επιδομάτων. Αυτές είναι κινήσεις που, δυστυχώς, δεν τις είδαμε για πολλά χρόνια και για αυτό και δεν πανηγυρίζουμε. Κι αυτό γιατί όταν για ολόκληρες δεκαετίες, σε αυτά όλα, οι κυβερνήσεις έκλειναν τα μάτια, για τους δικούς τους λόγους», ανέφερε ο κ, Μαρινάκης.