Εθνική Τράπεζα: Εξυπηρέτηση, Καθοδήγηση και Επιπλέον Προνόμια για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023»

Εθνική Τράπεζα: Εξυπηρέτηση, Καθοδήγηση και Επιπλέον Προνόμια για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023»
energia.gr
Πεμ, 12 Σεπτεμβρίου 2024 - 14:18

Η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού μας είναι μια επένδυση που αποφέρει πολλαπλά οφέλη. Από τη μείωση της κατανάλωση ενέργειας, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική μείωση των λογαριασμών για θέρμανση, ψύξη και ηλεκτρικό ρεύμα, μέχρι τη σημαντική αύξηση της αγοραστικής αξίας του ακινήτου και φυσικά τη μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος

Σημαντικός αρωγός σε αυτή τη μετάβαση τα τελευταία χρόνια είναι το πρόγραμμα "Εξοικονομώ" το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κονδυλίων που προορίζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Το πρόγραμμα προσφέρει σημαντικές επιδοτήσεις και οικονομικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες κατοικιών για να προχωρήσουν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις. Οι τελευταίες μπορεί να περιλαμβάνουν: Αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, όπως εγκατάσταση αυτοματισμών. 

Το 2023 συγχρηματοδοτήθηκε για ακόμη μία φορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023 (https://exoikonomo2023.gov.gr/). Ο προϋπολογισμός του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023 κυμαίνεται στα €532 εκατ., ενώ περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών τόσο με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων, όσο και μέσω της πρόβλεψης χωριστού προϋπολογισμού ειδικά για αυτά. 

Το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023 συνεχίζει την παράδοση των προηγούμενων 13 ετών, προσφέροντας κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κτιρίων, με κύριο στόχο:

- τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας: στόχος είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων μέσω της βελτίωσης της μόνωσης, της αναβάθμισης των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και της εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

- την περιβαλλοντική βιωσιμότητα: μέσω της προώθησης της χρήσης πράσινων τεχνολογιών και της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

- την επίτευξη οικονομικού οφέλους: Η μείωση των ενεργειακών δαπανών συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, ενώ παράλληλα ενισχύει την αγορά εργασίας μέσω της ζήτησης για εξειδικευμένα εργατικά χέρια και υλικά.

Με τη στήριξη και την καθοδήγηση της Εθνικής Τράπεζας

Στο εγχείρημα για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, η Εθνική Τράπεζα στηρίζει και καθοδηγεί όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ από την έναρξή του το 2011, τηρώντας τη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Και αυτή τη χρονιά συμπληρώνει τις παροχές του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023, προσφέροντας στους δικαιούχους ολιστική υποστήριξη και καθοδήγηση, αλλά και μια σειρά επιπλέον προνομίων για την άμεση και πλήρη κάλυψη λοιπών επισκευαστικών και άλλων αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν.

Οι ωφελούμενοι του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023, επιλέγοντας την Εθνική Τράπεζα για τη συμμετοχή ή/και τη χρηματοδότησή τους, επωφελούνται όχι μόνο από την επιχορήγηση ή/και τη χρηματοδότηση με 100% επιδότηση επιτοκίου μέσω του Προγράμματος, αλλά και επιπλέον από  προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα: 

α) για Προσωπικό Δάνειο Εξπρές
https://www.nbg.gr/el/idiwtes/daneia/proswpika-daneia/express ή/και

β) για επισκευαστικό Δάνειο Εστία Ανακαίνιση
https://www.nbg.gr/el/idiwtes/daneia/stegastika-daneia/episkeuastika-daneia/estia-anakainisi χωρίς εξασφαλίσεις.

Οι δύο αυτές επιλογές δίνουν τη δυνατότητα, εκτός από την κτιριακή ενεργειακή αναβάθμιση, να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν και άλλες επισκευαστικές και λοιπές ανάγκες που τυχόν δεν υπάγονται στις επιλέξιμες δαπάνες του Προγράμματος. Αυτό σημαίνει πως η αναβάθμιση του ακινήτου μπορεί να είναι ολοκληρωμένη, χωρίς περικοπές και "εκπτώσεις".

Παράλληλα, στην Εθνική Τράπεζα θα βρείτε:

Ολιστική προσέγγιση συμμετοχής στο Πρόγραμμα και υποστήριξη από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας, με συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Άρτια τεχνογνωσία και εμπειρία λόγω της επιτυχημένης συμμετοχής της Εθνικής Τράπεζας σε όλους τους προηγούμενους κύκλους του Προγράμματος.

Συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες one stop shop (δίκτυο ενεργειακών επιθεωρητών, τεχνικών συμβούλων, κατασκευαστών, προμηθευτών κ.λπ.)

Εύκολες και γρήγορες διαδικασίες εξυπηρέτησης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο nbg.gr https://www.nbg.gr/el/idiwtes/daneia/oikologika-daneia/exoikonomw-2023 και στο 210 6905200 (εξειδικευμένος συνεργάτης της Εθνικής Τράπεζας για το Πρόγραμμα).

Το Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2023 υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU 
exoikonomo2023.gov.gr