Η Διολίσθηση των Τιμών Πετρελαίου Φρενάρει την Ανάπτυξη των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών

Η Διολίσθηση των Τιμών Πετρελαίου Φρενάρει την Ανάπτυξη των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών
Energia.gr
Δευ, 13 Οκτωβρίου 2008 - 12:58
Σημάδια εξασθένησης αρχίζουν να παρουσιάζουν οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, καθώς η διεθνής πιστωτική κρίση και η διολίσθηση των τιμών πετρελαίου πιέζουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς και καθυστερούν προγράμματα. Οι φόβοι ότι οι παλαιές καλές ημέρες απομακρύνονται είναι περισσότερο αισθητοί σε Ιράν και Βενεζουέλα, οι κυβερνήσεις των οποίων βασίζονται στις υψηλές τιμές πετρελαίου για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Σημάδια εξασθένησης αρχίζουν να παρουσιάζουν οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, καθώς η διεθνής πιστωτική κρίση και η διολίσθηση των τιμών πετρελαίου πιέζουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς και καθυστερούν προγράμματα.

Οι φόβοι ότι οι παλαιές καλές ημέρες απομακρύνονται είναι περισσότερο αισθητοί σε Ιράν και Βενεζουέλα, οι κυβερνήσεις των οποίων βασίζονται στις υψηλές τιμές πετρελαίου για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Οι δύο χώρες ηγήθηκαν αυτή την εβδομάδα ομάδας εντός του ΟΠΕΚ που ζητούσε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του καρτέλ, η οποία ορίστηκε τώρα για τις 18 Νοεμβρίου, για να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επίπτωση στη ζήτηση πετρελαίου, ειδικά σε ΗΠΑ και Ευρώπη, και οδηγεί σε πτώση τις τιμές αργού. Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν ότι παρά τη μεγάλη «δίψα» στην Ασία και στη Μέση Ανατολή, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί το προσεχές έτος, τερματίζοντας ουσιαστικά σχεδόν μία δεκαετία σταθερής αύξησης στη ζήτηση.

Οι πετρελαιοεξαγωγοί χώρες συσσώρευσαν πλεονάσματα ρευστού, καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν σε ιστορικό ρεκόρ και μαζί αυξήθηκαν και οι κρατικές δαπάνες στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, ειδικά στους μεγάλους παραγωγούς όπως η Ρωσία. Η Standard & Poor's ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Βενεζουέλας ενδεχομένως να επιδεινωθεί απότομα, εάν οι τιμές αργού σημειώσουν κάθετη πτώση.

Η εθνικοποίηση δε ορισμένων επιχειρήσεων αναμένεται να κοστίσει εφέτος στην κυβέρνηση περί τα 6 δισ. δολάρια, ήτοι 2% επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη Standard & Poor's. Η εταιρεία συμβούλων PFC Energy εκτιμά ότι η Βενεζουέλα χρειάζεται μία τιμή πετρελαίου κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να διασφαλίσει τη μακροοοικονομική της σταθερότητα, τρεις φορές δηλ. υψηλότερη τιμή απ΄ό,τι χρειαζόταν το 2000.

Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται μία τιμή στα 55 δολάρια, υπερδιπλάσια σε σχέση με πριν από οκτώ έτη. Την ίδια στιγμή, το IMF or "International Monetary Fund" or "Διεθν* Νομισματικο* Ταμείο*"&orderby=2'>ΔΝΤ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα πρέπει να μειώσει τις κρατικές επιδοτήσεις και να περιορίσει τις κυβερνητικές δαπάνες εάν οι τιμές παραμείνουν κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Σε περικοπές ενδεχομένως να προχωρήσει και η Ρωσία, καθώς ο προϋπολογισμός του 2009 βασίζεται σε μία τιμή 82 δολαρίων το βαρέλι.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 11/10/2008)