24ωρη Γιορτή στο Κέντρο της Αθήνας για την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στις 21/9-22/9

24ωρη Γιορτή στο Κέντρο της Αθήνας για την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στις 21/9-22/9
energia.gr
Παρ, 13 Σεπτεμβρίου 2024 - 12:37

Με μια ανοιχτή γιορτή και με επίκεντρο την οδό Αθηνάς, ο δήμος Αθηναίων θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο (22/9). Για 24 ώρες, από τις 8.00 μ.μ. του Σαββάτου (21/9) έως τις 8 μ.μ. της Κυριακής (22/9), η Αθηνάς θα μετατραπεί σ' έναν δρόμο χωρίς μηχανοκίνητα οχήματα. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στην «ΑΘΗΝΑς Χωρίς Αυτοκίνητο» και να συμμετάσχουν σε περισσότερες

από 20 εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες. Εκπαιδευτικές δράσεις με ποδήλατα, μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, μουσικές εκδηλώσεις, μεταμεσονύχτιες κινηματογραφικές προβολές και ψυχαγωγικές δράσεις, θα γεμίσουν την κεντρική αρτηρία της πόλης, αντικαθιστώντας τα αυτοκίνητα. Τα ποδήλατα, τα πατίνια και τα ρόλερς θα έχουν ξεχωριστή θέση σε αυτή τη διοργάνωση, η οποία θα εκτείνεται μεταξύ της Ερμού και της Ευριπίδου, λίγα μέτρα μακριά από το Δημαρχιακό Μέγαρο, προάγοντας την «πράσινη» μετακίνηση.

«Από το κέντρο της Αθήνας στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Θέλουμε πόλεις, στις οποίες τα αυτοκίνητα δεν θα έχουν κυρίαρχη θέση. Καλούμε μικρούς και μεγάλους να χρησιμοποιήσουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να έρθουν σε αυτή τη μεγάλη συμβολική γιορτή, στην οδό Αθηνάς», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και πρόσθεσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο είναι απλώς η αφορμή. Η Αθήνα για να πετύχει την κλιματική ουδετερότητα τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, βάζοντας στο επίκεντρο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, με βασική προϋπόθεση, βέβαια, την αναβάθμιση της δημόσιας συγκοινωνίας».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε. Ιωάννης Γεώργιζας, τόνισε: «Για ένα 24ωρο η οδός Αθηνάς θα αποτελέσει ένα "case study", ένα παράδειγμα του πώς ένας πολύβουος δρόμος της πόλης μπορεί να μετατραπεί σ' ένα φιλικό σημείο συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών, όπου τα αυτοκίνητα δεν έχουν θέση. Το This is Athens-City Festival του δήμου Αθηναίων υλοποιεί ένα πρότυπο πρόγραμμα εκδηλώσεων, στο οποίο όλες οι δράσεις έχουν στόχο να μας διδάξουν την αξία της μετακίνησης με το ποδήλατο ή το πατίνι σε μία πόλη που θέλουμε να παραμείνει βιώσιμη».

Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν το Σάββατο βράδυ στις 8.00 μ.μ., με μία ομαδική «Πατινοδρομία». Μικροί και μεγάλοι θα διασχίσουν την οδό Μητροπόλεως με ποδήλατο, πατίνι, σκέιτ ή ρόλερς, από το Σύνταγμα έως την οδό Αθηνάς. Εκεί η βραδιά θα συνεχιστεί με ένα μεγάλο street party με τη μουσική κολεκτίβα «Αγία Φανφάρα».

Μετά τα μεσάνυχτα η οδός Αθηνάς, στο σημείο μεταξύ Ερμού και Ευριπίδου, θα μετατραπεί σ' έναν υπαίθριο κινηματογράφο με προβολές των ταινιών «Τα φώτα της πόλης» και «Τα φτερά του έρωτα», συνοδεία ζωντανής κλασικής μουσικής. Λίγο πριν από το ξημέρωμα, ο αφηγητής Ταξιάρχης Μπεληγιάννης θα διηγηθεί ιστορίες για ενηλίκους.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, ανήμερα δηλαδή της Παγκόσμιας Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, η ορχήστρα De Prοfundis Ensemble θα παρουσιάσει μερικά από τα πιο γνωστά έργα της κλασικής μουσικής, ενώ η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Ιστορικής Ανάδειξης της Πόλης των Αθηνών, 'Αρτεμις Σκουμπουρδή, θα αφηγηθεί την ιστορία των κτιρίων της οδού Αθηνάς μέσα από μία ξεχωριστή ξενάγηση.

Από τις 11.00 π.μ. έως τις 5.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις, όπως εργαστήριο κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά, bike workshop (αγώνες ισορροπίας με ποδήλατο), bike art (ζωγραφίζω με το ποδήλατό μου) για παιδιά και ενήλικες, face painting, αφήγηση παραμυθιών για παιδιά, βιωματικές δραστηριότητες και θεατρικό παιχνίδι με θέμα την εναλλακτική μετακίνηση. Ο Dinoverse, η γνωστή μασκότ του Kids Radio, θα δώσει χαρά σε μικρούς επισκέπτες, ενώ η Kids Radio Band θα προσφέρει ένα υπέροχο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, DJs από ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης θα πλαισιώσουν τη γιορτή με τις μουσικές επιλογές τους.

Παράλληλα, θα διεξαχθούν σεμινάρια εκμάθησης σκέιτ και ρόλερ, καθώς και αγώνας βραδυπορίας με ποδήλατα, όπου οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς μπορούν να διανύσουν μία απόσταση με ποδήλατο χωρίς να ακουμπήσουν τα πόδια στο έδαφος.

Το 24ωρο των εκδηλώσεων θα κλείσει με μια μεγάλη συναυλία από τους Locomondo, σ' ένα αξέχαστο χορευτικό πάρτι.